'Neem mening van leden serieus'

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij maakte in Nieuwe Oogst van 23 december 2017 de balans op van de ledenbijeenkomsten. De pasbenoemde vakgroepgroepvoorzitter ging daarbij in alle provincies in gesprek met leden-melkveehouders. Albert Hooijer reageert op de conclusies van Meulenbroeks.

%27Neem+mening+van+leden+serieus%27
© Dirk Hol

Deze brief is opgesteld naar aanleiding van reacties van leden, afdelingsbestuursleden en afdelingsportefeuillehouders Melkveehouderij uit Noord-Holland. In onze provincie is op de ledenbijeenkomst in De Rijper Eilanden in De Rijp op 24 november door leden uitvoerig de discussie gevoerd met LTO-vakgroep Melkveehouderij over de Kringloopwijzer en grondgebonden/extensieve bedrijven.

De Noord-Hollandse leden-melkveehouders zijn niet tegen de Kringloopwijzer, maar ze uitten hun zorgen over de mogelijke afrekensystematiek in de Kringloopwijzer en het gevoel dat intensievere bedrijven daar een voordeel mee behalen dat uiteindelijk ten koste zal gaan van extensievere bedrijven.

Realistisch beeld

Bij veel extensievere bedrijven is er in de Kringloopwijzer maar een beperkte winst te behalen in het BEX-onderdeel. De Kringloopwijzer geeft bij deze bedrijven een eerlijk en realistisch beeld. Op een intensief bedrijf is het voordeel in het algemeen een stuk groter. Door de aankoop van ruwvoer en de afvoer van mest worden de (teelt)verliezen op het land niet evenredig toegerekend.

Bij veel extensievere bedrijven is er in de Kringloopwijzer maar een beperkte winst te behalen in het BEX-onderdeel

Albert Hooijer, melkveehouder in Weesp

Het oneigenlijke grotere voordeel in fosfaat geeft deze melkveebedrijven mogelijk ruimte om in aantal koeien uit te breiden. Er daarbij van uitgaande dat er in Nederland geen maatschappelijk draagvlak is om meer koeien te gaan houden, betekent automatisch dat hierdoor uiteindelijk een verschuiving plaatsvindt van extensievere naar intensievere melkveehouderijbedrijven. Een verschuiving die maatschappelijk niet past en ook ten koste kan gaan van weidegang.

Grondgebondenheid

Wat betreft de discussie over grondgebondenheid heerst in het algemeen de gedachte dat er een grotere koppeling met grond gemaakt dient te worden. Bedrijven met latente ruimte voelen zich tekortgedaan. Het gevoel leeft sterk dat deze ondernemers slecht of niet gehoord worden bij LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Het zou ons verstandig lijken om deze meningen serieus te nemen en sterker mee te laten wegen bij verdere standpuntbepaling en besluitvorming bij het te voeren beleid. In het belang van onze leden, van de melkveehouderijsector, van maatschappelijk draagvlak en van LTO.

Albert HooijerMelkveehouder in Weesp

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer