Biologische+melkveehouder+hanteert+aanvullende+normen
Nieuws
© Fotografie Frans Mulder

Biologische melkveehouder hanteert aanvullende normen

De biologische melkveehouderij start dit jaar met 'Aanvullende Normen' bovenop de wet- en regelgeving die de Europese Unie stelt op het gebied voor nieuwe ontwikkelingen.

Dat meldt De Natuurweide, de belangenorganisatie voor Nederlandse biologische melkveehouders. Samen met acht zuivelondernemingen heeft zij getekend voor de Aanvullende Normen bovenop de eisen die de Europese Unie hen oplegt.

De biologische melkveehouderij wil zo een bovenwettelijke standaard ontwikkelen om koploper te blijven op het gebied van natuur-, milieu en diervriendelijke productie. De aanvullende normen liggen op het gebied van biodiversiteit, weidegang en dierenwelzijn, diergezondheid, uitstraling erf en bedrijf, presentatie naar de consument en energie en voer. De concrete invulling van deze normen krijgen dit jaar gestalte.

'Het initiatief van de Aanvullende Normen is door de sector zelf opgepakt. Het is een dynamische actie dit bottom-up proces te blijven koesteren', aldus Teunis Jacob Slob, voorzitter van de Natuurweide. Volgens Slob fungeert 2018 als een opstartjaar. 'Deelname van zuivelorganisaties is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.'

Drie K's

Het jaarthema van Natuurweide is Klimaat, Konsument en Kontinuïteit, de drie K's. 'Om met de 'Kontinuïteit' te beginnen zijn faire melk- en vleesprijzen nodig voor een redelijk inkomen maar ook om het bedrijf over te kunnen nemen en te continueren', aldus Slob.

De tweede K staat voor de 'Konsument' als onmisbare partner en gebruiker van onze bioproducten. 'Wellicht kunnen we opnieuw deze twee werelden met elkaar verbinden door met elkaar te benoemen wat we elkaar te bieden hebben en wat we van elkaar willen.'

De derde K van het jaarthema is 'Klimaat'. Slob: 'Dit is een meer dan logisch thema om ons hier als biologische bedrijven voor in te zetten en te duiden waar de kansen liggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer