Coöperatie wil biologische stier op eigen kaart

De beste stieren uit de biologische landbouw via KI beschikbaar maken voor de biologische melkveehouders. Dat is het doel van de Coöperatie Biologische Rundveefokkerij – Bio-KI u.a..

Co%C3%B6peratie+wil+biologische+stier+op+eigen+kaart
© Eigen Foto

De fokkerij komt daarmee nog duidelijker in handen van de biologische veehouders zelf te liggen. Biologische fokkerij is al lang een wens van veel biologische melkveehouders. Zij gaven dit aan in een visieproject in 1999-2000 over fokkerij in de biologische landbouw. Zij wensen een diervriendelijke biologische fokkerij die vrij is van hormoongebruik en ET en die passende koeien oplevert.

Het begon als een spinn-off project in 2009 vanuit het Louis Bolk Instituut met de eerste stier Bio Opneij Wytze die door veel boeren werd ingezet. Nu prijken er 16 stieren op de lijst.

Prominente plek

Het motto van Bio-KI is altijd al 'door de boer, voor de boer' geweest. Als lid kunnen veehouders nu invloed uitoefenen op de ontwikkeling van biologische rundveefokkerij, welk soort stieren men wil inzetten en hoe dit een meer prominente plek in de sector te geven. De coöperatie Bio-KI presenteert zich op de komende BioBeurs in Zwolle, 17 en 18 januari.

Momenteel gebruiken de meeste biologische melkveehouders nog steeds sperma van stieren uit de gangbare melkveehouderij. 'Maar in de gangbare sector selecteert men stieren voor een intensieve, hoge input houderij en dit past niet bij de biologische aanpak die toch een meer extensieve grasgebaseerde melkveehouderij nastreeft', stelt Wytze Nauta van de coöperatie.

'Vanwege milieuverschillen zijn de fokwaarden van deze stieren niet zo betrouwbaar voor de biologische houderij. Door stieren van de beste koeien van biologische bedrijven te gebruiken, selecteer je automatisch die stieren die dochters geven die beter bij die biologische aanpak passen, meer melk van gras geven, weerbaar zijn, tegen een stootje kunnen, gezond blijven', vervolgt hij.

Technieken als GMO

Tevens gebruikt Bio-KI geen geavanceerde reproductietechnieken, alleen kunstmatige inseminatie omdat het fokken met dekstieren risico's met zich mee brengt. 'Verder zijn er zorgen over nieuwe technieken die in de gangbare fokkerijen hun opgang vinden. Met 'genomics' kan men de dieren steeds sneller tot nog hogere producties fokken, stelt Nauta

'En met de Crispr en Talens technieken ('gene editing') is het direct aanpassen/herschrijven van DNA nu gemakkelijk toepasbaar bij dieren. IFOAM, de wereldwijde koepelorganisatie voor biologische landbouw, heeft deze technieken op de GMO lijst gezet', weet hij.

Alternatief

Echter, de eerste stieren in Amerika zijn al genetisch hoornloos gemaakt en via KI kan zo'n GMO snel de wereld overspoelen. Voor de biologische landbouw moet er dan wel een alternatief zijn, aangezien GMO niet is toegestaan op biologische bedrijven', besluit Nauta.

Hij is één van de bestuursleden van de coöperatie, net als Hanneke Hansma en Liesbeth Brands. Douwe Zijlstra is voorzitter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer