Het+jaar+van+%27de+waarheid%27
Column
© Jan Bouwhuis

Het jaar van 'de waarheid'

Via deze weg wil ik iedereen alsnog een heel gelukkig nieuw jaar wensen. Een nieuw jaar geeft misschien weer nieuwe kansen.

Toch wil ik in deze column nog even terugkijken op het afgelopen jaar. En dan vooral naar hoe wij als landbouwsector in het nieuws kwamen.
Wat mij is bijgebleven is dat er de laatste jaren steeds meer agrariërs het heft in eigen hand nemen en letterlijk contact gaan zoeken met hun omgeving. Het gaat dan om rechtstreeks contact met consumenten of met mensen uit de buurt. Een mooi initiatief vind ikzelf de Boerburgertweet. Via Twitter geven diverse agrarische ondernemers daarbij een inkijkje in hun bedrijven.

Bewonderenswaardig vind ik dat. Je moet er maar zin in hebben om je omgeving elke keer weer te laten weten wat je doet. Terwijl dat jarenlang niet bij je takenpakket hoorde als ondernemer in de landbouwsector. Onder deze ondernemers zie je ook een groot aantal bedrijven met een mooie huisverkoop of boerderijwinkel en zij kunnen daar dus ook echt hun vruchten van plukken.

Wat mij hiernaast opvalt, en velen met mij denk ik, is dat het laatste jaar er vreselijk makkelijk door figuren om ons heen met diverse onwaarheden nieuwe waarheden gecreëerd worden. Oftewel: iemand roept iets over de landbouw om veel mensen eens goed te laten schrikken.
Het gaat er dan niet om of de bewering wetenschappelijk onderbouwd is. De waarheid is nu eenmaal saai. Het doel is om een denkwereld of zelfs fantasieën die hoofdzakelijk gebaseerd zijn op meningen en emoties, als waarheid te presenteren.

Eigenlijk is er een nieuwe trend ontstaan, namelijk het witwassen van onwaarheden. Dat is een nieuwe variant op president Trump's keiharde fakenews.

Uiteraard zie ik wel eens dat er geprobeerd wordt door onze organisaties om de negatieve berichtgeving weer recht te breien. Maar dat heeft meestal zo weinig kracht dat een gemiddelde Nederlandse burger de waarheid niet meer als waarheid wil zien.

Dus ik hoop dat het ontwikkelen van een gedegen communicatieplan een van de goede voornemens is van onze belangenorganisaties voor het nieuwe jaar.
Het is tijd voor een nieuwe manier van communiceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer