Vanda%2Dorchidee+geeft+ieder+feest+zijn+eigen+kleur
Achtergrond
© Thierry Schut Fotografie

Vanda-orchidee geeft ieder feest zijn eigen kleur

Anco Pure Vanda in Wateringen is met tachtig kleurstellingen en variëteiten Europees marktleider in de Vanda-orchidee. Mededirecteur Ed Helderman was ooit paprikakweker en nam zijn kennis over geïntegreerd telen mee.

'Eigenlijk is onze kwekerij een uit de hand gelopen hobby van mijn compagnon Steef Adrichem', zegt mededirecteur Ed Helderman van Anco Pure Vanda in Wateringen. 'Tientallen jaren geleden zag hij in Thailand de Vanda Blue Magic. Hij vond het zo'n mooie bloem dat hij contact zocht met Tamlong Suphachadiwong van Suphachadiwong Orchids, veredelaar van Vanda-orchideeën. Hij heeft er een paar honderd van laten overkomen naar Nederland en die in de rozenkwekerij van zijn vader opgekweekt. Dat bleek commercieel zo'n succes dat hij samen met zijn Thaise partner via veredeling andere soorten heeft ontwikkeld en opgekweekt.'

'Vanwege ruimtegebrek is Steef van Den Hoorn naar Wateringen verkast en werd hij mijn buurman', vervolgt Helderman. 'Daar hebben we 25 jaar geleden als eerste stap in onze samenwerking een bedrijf aangekocht dat we in tweeën hebben gehakt, Steef voor zijn Vanda's en ik om paprika's te kweken'

Creatief en chaotisch

De vraag naar Vanda's bleef groeien. Het assortiment dijde uit dankzij veredeling en vermeerdering van de orchideeën in Thailand met nieuwe soorten en variëteiten. 'Het groeide Steef boven zijn hoofd en hij vroeg mij of we niet samen verder konden gaan. Dat is uiteindelijk gebeurd, nadat we een uitgebreide screening van onze interesses en persoonlijkheden hadden gedaan', zegt Helderman.

'Steef is een creatieve en beetje chaotische man, ik ben meer van de structuur. Ook qua interesses zijn we totaal verschillend: ik houd me het liefst bezig met de teelt en de organisatie en hij is meer van de verkoop en het bedenken van concepten. En ik vroeg me in die periode van schaalvergroting af wat ik zou doen met mijn paprikateelt. Ik wilde niet weg uit het Westland en zo zijn we als compagnons verder gegaan.'

'We verkopen vooral snijbloemen, omdat onze planten relatief duur zijn'

Ed Helderman, mededirecteur Anco Pure Vanda

Weefselkweek

Inmiddels beslaat de kwekerij 6 hectare met Vanda's in zo'n tachtig kleurstellingen en variëteiten en belevert het bedrijf in Europa 90 procent van de markt. 'Voor de introductie van nieuwe soorten moet je veel geduld hebben', legt Helderman uit.

'Al onze planten vermeerderen we in Thailand vanuit weefselkweek. Daarna duurt het ruim vijf jaar voordat de planten naar Nederland komen, waar wij ze verder opkweken voor de verkoop. Voor veredeling kruisen we bestaande soorten, waarna het ruim vijf jaar duurt voordat je weet of je een goede nieuwe variëteit hebt. Vervolgens duurt het nog eens vijf jaar voordat je daar planten uit gekweekt hebt en als je aantallen wilt verkopen, kan je daar weer vijf jaar bij optellen. Omdat we met zo'n lange doorlooptijd niet kunnen inspelen op trends, hebben we zoveel variëteiten. Zo hebben we voor elk event en elke bruiloft een geschikte kleur.'

Bewerkelijk, dus duur

In het begin verkocht het bedrijf ongeveer de helft van zijn producten als plant en de andere helft als snijbloem. 'Omdat we zulke bewerkelijke producten hebben, zijn onze planten en bloemen duur. Doordat andere orchideeën, zoals de phalaenopsis, zo goedkoop zijn geworden, verkopen we nu voornamelijk snijbloemen', concludeert Helderman.

'Om onderscheidend te blijven is Steef altijd bezig met onderzoek naar klantenwensen. Hij heeft hij al veel nieuwe concepten ontwikkeld, zoals de Living Jewel, sieraden met Vanda's, en Vazenda's, vaasjes met Vanda's die de consument als kant-en-klaar cadeau kan kopen. Sinds kort werkt hij ook samen met trendwatcher Sandra Könings.'

Sjeik in Abu Dhabi

Uitgaande van acht tot tien bloemen per tak verkoopt Anco Pure Vanda zo'n 10 miljoen bloemen per jaar. Niet alleen binnen Europa, maar ook in Noord-Amerika en in het Midden-Oosten. Wekelijks komen nieuwe zendingen binnen uit Thailand. 'Er gaat elke middag een vliegtuig naar Los Angeles met bloemen die we 's ochtends hebben geoogst. En als er morgen een sjeik in Abu Dhabi gaat trouwen, kunnen we daar vandaag nog bloemen heen sturen. Met onze 35 medewerkers kunnen we snel schakelen en daardoor goed inspelen op ad-hoc-situaties. Het rapen van de orders en het knippen van de bloemen is handwerk en daarom kunnen we nagenoeg niets automatiseren.'

In de kassen zorgen twee WKK-installaties voor warmte en elektriciteit. Om ziektes en plagen tegen te gaan werkt Anco Pure Vanda met geïntegreerde biologische gewasbescherming. 'We zetten wekelijks een kweekje roofmijten in en scouten op aantastingen die we wegknippen. Dat heb ik meegenomen uit de groenteteelt', zegt Helderman.

Hij heeft geen spijt van zijn keuze. 'De bloemen van de Vanda zijn fantastisch mooi en minimaal tien dagen houdbaar. Onze losse bloemen blijven in een flesje of vaasje vaak wel vier weken goed. Voor een snijbloem is dat uniek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
Meer weer