Test+geeft+sneller+duidelijkheid+over+pluimveeziekte+ILT
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Test geeft sneller duidelijkheid over pluimveeziekte ILT

De doorlooptijd van PCR-testen voor Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT) is teruggebracht tot drie werkdagen. Dat gebeurt vanwege uitbraken van deze besmettelijke pluimveeziekte In Midden-Nederland.

Door middel van snelle en goede diagnostiek en adequate maatregelen hoopt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), samen met pluimveedierenartsen en de sector, de uitbraak snel een halt toe te kunnen roepen.

Het advies is om bij voorkeur te vaccineren middels de oogdruppelmethode, die na een dag of vijf volledige bescherming biedt.

Meer uitbraken sinds juli

Sinds juli dit jaar is er sprake van een verhoogd aantal uitbraken van ILT, met name in de regio Midden-Nederland. Begin augustus is een bijeenkomst georganiseerd met dierenartsen en opfokkers betrokken bij bedrijven in die regio.

Maatregelen om uitbraken te beperken en voorkomen zijn besproken en pluimveehouders zijn geïnformeerd. Ondanks deze verhoogde alertheid zijn de afgelopen maanden nog meerdere uitbraken vastgesteld, ook buiten de regio van de eerste besmettingen.

Meldingen

Het kaartje va GD geeft de gebieden weer waar de laatste melding zich bevindt (zwart) en waar de afgelopen 8 weken (rood) en de 8 weken daarvoor (oranje) meldingen zijn geweest.

Het aangekleurde gebied is gebaseerd op de eerste twee cijfers van de postcode en is daarmee indicatief voor de locatie van de melding maar niet voor de grootte van het gebied met een verhoogd risico.

Levenslang uitscheiden

Dieren die eenmaal met ILT-virus zijn besmet, blijven het virus levenslang uitscheiden. Bovendien blijft het ILT-virus minimaal een week besmettelijk in mest en drie tot tien weken in kadavers.

Bezoekers kunnen het virus bovendien makkelijk verslepen naar andere bedrijven. De preventie van ILT ligt in goede bedrijfshygiëne en reiniging en desinfectie. Daarnaast dient het opzetten van een pas gevaccineerd koppel op een bedrijf met onbeschermde dieren te worden vermeden.

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer