Ondanks Xylella-bacterie goede olijvenoogst

Ondanks de schadelijk Xylella-bacterie, die steeds verder oprukt, is de productie van olijfolie in veel Zuid-Europese landen dit jaar gestegen. De Europese landbouwkoepel Copa denkt aan een groei die varieert van 46 tot 75 procent.

Ondanks+Xylella%2Dbacterie+goede+olijvenoogst
© Nieuwe Oogst

Na een matige oogst in 2016 zijn de olijfboeren in landen als Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk tevreden met de oogst van dit jaar. Alleen Spanje, wereldwijd de grootste olijfolieproducent, ziet zijn productie door de droogte dalen met zo'n 14 procent.

In Italië steeg de opbrengst met 75 procent in vergelijking met vorig jaar, goed voor 320.000 ton. In Griekenland steeg de productie met 46 procent tot 285.000 ton, Portugal noteert met een stijging van 58 procent een oogst van 110.000 ton en Frankrijk plust 64 procent tot 5.000 ton.

Bezorgdheid

Ondanks de goede opbrengsten is er bezorgdheid over de steeds verder oprukkende Xylella-bacterie. De ziekte is in vier EU-landen aanwezig: Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. Wetenschapper proberen oplossingen te vinden om de ziekte te bestrijden, maar tot nu toe nog met weinig succes.

Vasilis Pyrgiotis, de nieuwe voorzitter van het Europese tafelolijven- en olijfoliecomité, pleit voor een nieuwe balans in de olijfsector. Hij vindt de winstmarges voor de boer te klein. De olijfboeren profiteren volgens hem te weinig van het goede imago van olijfolie en de stijgende consumptie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer