Zilveren+mediale+voor+rechte+kopakker+Kuhn%2Dploeg
Nieuws
© Eigen Foto

Zilveren mediale voor rechte kopakker Kuhn-ploeg

Kuhn krijgt op de komende Agritechnica een zilveren medaille voor de Smart-Ploughing. De scharen van deze ploeg gaan individueel in en uit de grond, waardoor een rechte kopakker ontstaat.

De werkbreedte van ploegen is in de afgelopen jaren voortdurend toegenomen. Deze grotere werkbreedtes laten bij het zakken in uittillen van de ploeg een Z-vormig patroon achter op de kopakker. Dit maakt het lastig om de kopakker netjes af te werken.

Bij de Smart-Ploughing past Kuhn gps-techniek toe in combinatie met sectiecontrole. Een elektro-hydraulisch besturingssysteem zorgt er vervolgens voor dat de individuele ploeglichamen automatisch op het juiste moment naar beneden en omhoog gaan.

Obstakelbeveiliging

De techniek die Kuhn toepast, is vergelijkbaar met een hydraulische obstakelbeveiliging. Zo'n beveiliging zorgt er voor dat een schaar uitwijkt als er bijvoorbeeld een steen in de weg zit. Door deze techniek uit te breiden met slimme (gps-)techniek ontstaat Smart-Ploughing.

Wedstrijdploegers passen het trucje van Kuhn al langer toe. Door het individueel in- en uitzetten van de ploegscharen realiseren een mooier resultaat. Volgens Kuhn vermindert het systeem de vermoeidheid van de chauffeur omdat deze zich volledig kan concentreren op het rijden van de trekker.

Veldhygiëne

Het systeem zorgt voor een absoluut rechte voorrand waar deze bij normale ploegen Z-vormig is. Een rechte rand op de kopakker geeft is goed voor de veldhygiëne omdat de gewasresten beter worden ondergewerkt.

Het is mogelijk om het aantal ploeglichamen aan te passen aan de nog te ploegen breedte of aan de bodemomstandigheden. Kuhn heeft de techniek gepatenteerd en denkt het systeem vanaf 2018 (beperkt) te kunnen leveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer