%27Hogan+pakt+idee+voor+vrouwenadviescommissie+op%27
Interview
© Europese Commissie

'Hogan pakt idee voor vrouwenadviescommissie op'

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan steunt het voorstel om weer een Europese adviescommissie in te stellen voor zaken rond de positie van vrouwen op het agrarisch bedrijf en het platteland. Hij heeft dat gezegd in een gesprek met voorzitter Willemien Koning van Copa Women's Committee.

Waarom was u bij Hogan op bezoek?

'Tijdens een bezoek van de Eurocommissaris aan Duitsland had voorzitter Brigitte Scherb van het Duitse Landfrauenverband gevraagd om een overleg in Europees verband. Dat wilde Hogan. Vorige week heb ik als voorzitter van de vrouwenwerkgroep van EU-boerenkoepel Copa samen met Scherb een onderhoud met hem gehad.'

Wat kwam daar aan de orde?

'We hebben onder meer een betere toegang bepleit voor vrouwen tot kredietverlening en tot fondsen uit het EU-plattelandsbeleid. Dat bevordert het opstarten van innovatieve, duurzame en rendabele activiteiten door vrouwen, bijvoorbeeld in de multifunctionele landbouw. Het is daarbij wel belangrijk dat de lidstaten van de Europese Unie die fondsen openstellen voor hun inwoners. Het beleid daarvoor ligt bij de lidstaten, maar Hogan heeft duidelijk laten weten dat hij onze oproep ondersteunt.'

We hebben onder meer een betere toegang bepleit voor vrouwen tot kredietverlening en tot Europese fondsen

Willemien Koning, voorzitter Copa Women's Committee

U komt op voor de positie van meewerkende partners op het agrarisch bedrijf. Is daar ook over gesproken?

'Ja. Met name de sociale status van fulltime meewerkende partners en partners die veel uren maken op het bedrijf moet goed geregeld worden. In verschillende lidstaten is nog verbetering nodig. Hogan heeft aangegeven dat hij gaat proberen daar een stimulans aan te geven en deze zaak meer onder de aandacht te brengen.'

En verder?

'We hebben de steun gevraagd van de Eurocommissaris voor een sterk Europees geluid volgend jaar, als de VN in New York zich bezighoudt met het jaarthema 'gendergelijkheid en ondersteuning van vrouwen op het platteland'. Hogan vertelde ons dat de Europese Commissie aan een officiële verklaring werkt. Ik ben inmiddels uitgenodigd voor een bijeenkomst ter voorbereiding daarvan.'

Eerder was er een Europese adviescommissie voor zaken met betrekking tot vrouwen op het agrarisch bedrijf en in plattelandsgebieden. Die wilt u weer terug?

'We hebben Hogan gevraagd of er weer zo'n commissie kan komen. Dat geeft de mogelijkheid om rechtstreeks advies uit te brengen over dingen die spelen. Hij was daar positief over. Zijn kabinet pakt het op en gaat bij de lidstaten polsen of er voldoende belangstelling voor is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer