Groot+verschil+gemeentelijke+leges+Zuid%2DHolland
Nieuws
© Vidiphoto

Groot verschil gemeentelijke leges Zuid-Holland

Er blijven grote verschillen bestaan tussen gemeenten in de hoogte die ze rekenen voor de diverse leges. Dat blijkt uit een inventarisatie in Zuid-Holland door LTO Noord.

Volgens beleidsadviseur Sharona de Klerk van LTO Noord, die de inventarisatie uitvoerde, bestaat er nog te veel onduidelijkheid over de rekenmethoden voor de leges in de diverse gemeenten. 'Dat is ook een van de redenen dat enkele jaren geleden is begonnen om de kosten rondom bouwaanvragen per gemeente duidelijker in kaart te brengen. Sindsdien zijn ze voor agrarische ondernemers gemiddeld enigszins gedaald, al geldt dat zeker niet voor alle gemeenten.'

Een deel van het verschil komt doordat sommige gemeenten vaste tarieven hanteren voor bepaalde aanvragen of onderzoeken, terwijl andere gemeenten de hoogte van de totale bouwkosten zwaar laten meewegen in de berekening.

Duurste gemeenten

In sommige gevallen lopen de verschillen op tot een tienvoud of zelfs nog meer, stelt De Klerk, die haar bevindingen aan diverse LTO Noord-afdelingen heeft doorgespeeld om desgewenst actie te ondernemen. Als duurste gemeenten komen, net als in 2016, Wassenaar, Alphen aan den Rijn en Alblasserdam uit de bus.

In het onderzoek zijn diverse kostenposten uitgesplitst: van een postzegelplan tot een omgevingsvergunning en van een archeologisch onderzoek tot de agrarische beoordelingscommissie. 'Dat alles bij elkaar zorgt voor een wirwar van spelregels en berekeningen, die het nog weer lastiger maakt om onderling vergelijkingen te trekken.'

Over hun schouder

Wel concludeert LTO Noord dat alle verschillende leges bij elkaar opgeteld gemiddeld iets zijn verlaagd. Bedroeg de economische inflatie in 2016 nog 0,32 procent, de leges daalden in datzelfde jaar met 0,37 procent. Of de jaarlijkse inventarisatie daar invloed op heeft gehad, durft De Klerk niet te zeggen. 'Ongetwijfeld speelt het een rol dat gemeenten weten dat we over hun schouder meekijken.'

Individuele ondernemers merken doorgaans niet dat de leges gaandeweg zijn gestegen, omdat ze bijvoorbeeld na de bouw van een nieuwe stal daar voorlopig niet meer mee te maken krijgen, zegt De Klerk. 'Laat staan dat ze die vergelijken met een buurgemeente. Begrijpelijk. Zelf word ik bij gemeente al veelvuldig doorverwezen om een redelijk totaalbeeld te krijgen.'

Noord-Holland

Ook in Noord-Holland heeft De Klerk in enkele regio's op verzoek inventarisaties gehouden. 'Veel minder breed opgepakt, maar ook daar zagen we grote verschillen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer