%27Gemeenten+misbruiken+bouwleges%27
Nieuws
© Vidiphoto

'Gemeenten misbruiken bouwleges'

De bouwleges die gemeenten heffen lopen sterk uiteen. Dat blijkt uit een analyse van LTO Noord. De organisatie overweegt juridische stappen richting gemeenten.

'Een goede onderbouwing voor hun tarieven kunnen gemeenten niet geven. Ze misbruiken leges', stelt beleidsadviseur Taeke Wahle van LTO Noord.

In Noord-Nederland is het verschil tussen de duurste (Haren) en goedkoopste gemeente (Menaldumadeel) over een bouwsom van 700.000 euro 20.707 euro. Een boer in Haren betaalt 27.594,38 euro aan bouwleges, een ondernemer met dezelfde stal in Menaldumadeel 6.886,75 euro. In Oost-Nederland zijn de uitersten Scherpenzeel (23.940 euro) en Dinkelland (8.250 euro).

In West-Nederland is het verschil tussen de duurste (Zeist) en goedkoopste gemeente (Brielle) over een bouwsom van 700.000 euro 24.802 euro. Een agrariër in Zeist betaalt 34.695 euro aan bouwleges. Een ondernemer met dezelfde stal of schuur in Brielle is 9.893 euro kwijt.

Zuid-Nederland

In Noord-Brabant voert gemeente Mill en Sint Hubert de ranglijst aan met 28.579,90 euro aan bouwleges, tegenover hekkensluiter Loon op Zand met 'maar' 8.455 euro. In Zeeland zijn boeren bij dezelfde bouwsom het duurst uit in gemeente Kapelle (20.020 euro) en is Noord-Beveland de prijsvechter met 10.390 euro. In Limburg is het verschil tussen de duurste (Brunssum) en goedkoopste gemeente (Maasgouw) ruim 39.500 euro aan leges bij een bouwsom van 700.000 euro.

'De tarieven moeten een onsje minder. Gemeenten belijden ondernemerschap met de mond, maar in de praktijk laten ze dat niet zien. En ze willen zeker niet in hun eigen vlees snijden', stelt Wahle.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kwam deze week met een nieuw model kostenberekening, nadat zij door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op de vingers was getikt over de transparantie richting burgers.

De VNG weerspreekt dat gemeenten misbruik maken van leges. 'Onder de streep moeten de leges altijd kostendekkend zijn. Er zijn gemeenten die de leges voor een klein gebouw lager houden dan voor een groot bouwproject. Dat is een politieke afweging', stelt een woordvoerder.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer