Soepeler+criteria+voor+laag%2Drisicostoffen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Soepeler criteria voor laag-risicostoffen

De Europese Commissie stelt nieuwe criteria vast voor de toelating van laag-risicostoffen. Doel is het gebruik van deze stoffen stimuleren.

In een persbericht naar aanleiding van de update van deze criteria meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) dat de toelating van laag-risicostoffen in elk geval gaat gelden voor een periode van vijftien jaar. Bij veel andere werkzame stoffen is dit tien jaar.

Voor de zonale beoordeling van dossiers van middelen op basis van deze stoffen bepaalt de Europese Commissie de wettelijke termijn op 120 dagen. In Europees verband wordt nu bekeken met welke procedure voor zonale aanvragen dit termijn te realiseren is voor de toelatingsautoriteiten.

Nieuwe richtlijnen

De bestaande criteria voor laag-risicostoffen waren volgens het Ctgb vrij algemeen. Binnen de nieuwe richtlijnen is er meer ruimte voor een toegesneden beoordeling voor bijvoorbeeld micro-organismen.

Voor de werkzaamheid van de laag-risicostoffen gaan de toelatingsautoriteiten lagere eisen stellen. De richtlijnen voor deze aangepaste beoordeling worden aan het eind van deze maand bekend gemaakt, bericht het Ctgb.

Het college wijst er verder op dat middelen alleen als laag-risico worden aangemerkt als alle actieve stoffen en alle betreffende toepassingen laag-risico zijn.

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer