Effect van chloorhoudend product in kas onduidelijk

Het gebruik van chloorhoudende producten staat in diverse teelten in de glastuinbouw in de belangstelling. Veel is nog onduidelijk over de claims ten aanzien van de werking en effecten op pathogenen.

Effect+van+chloorhoudend+product+in+kas+onduidelijk
© Nieuwe Oogst

Interesse in chloorhoudende producten is er onder andere bij de teelt van gerbera, pot-orchidee en snij-cymbidium. In recent gestart onderzoek kijkt Wageningen UR welke positieve en negatieve effecten het gebruik van deze producten heeft in de teelt van gerbera.

Er is gestart met een enquête onder een aantal telers. Hierin zijn vragen opgenomen om de huidige praktijksituaties betreffende ontsmetting in kaart te brengen. Aan de hand van uitkomsten van deze enquête worden lab- en kasproeven ingezet met een veel voorkomend pathogeen en meest gebruikte middelen.

Emissieloos

Ontsmetting is een belangrijk onderdeel van een (emissieloos) teeltsysteem. In veel teelten worden verschillende (chloorhoudende) ontsmettingsmiddelen en -technieken gebruikt om het watersysteem vrij te houden van pathogenen of de verspreiding ervan te voorkomen.

Bij telers is vaak niet duidelijk hoe ontsmettingsmiddelen en -technieken optimaal kunnen worden toegepast, en of er (ongewenste) nevenstoffen worden gevormd die emissieloos telen bemoeilijken. Vaak worden verschillende ontsmettingsmiddelen en technieken naast elkaar gebruikt, met onbekende gevolgen voor de kwaliteit van het gewas en het recirculatiewater.

Reageren

Ontsmettingsmiddelen reageren mogelijk ook met sommige meststoffen in het recirculatiewater, bijvoorbeeld ijzer-chelaat met oxidatieve ontsmettingsmiddelen, waardoor het ijzer-chelaat niet of minder beschikbaar is voor het gewas en het ontsmettingsmiddel onder-gedoseerd wordt. Dit zijn redenen voor telers om het drainwater dat in aanraking is geweest met ontsmettingsmiddelen te verversen (lozen).

Veel is nog onduidelijk over de claims ten aanzien van de werking en effecten op pathogenen. Maar ook leven er nog veel vragen over het verschil in werking tussen ECA, Chloordioxide, natriumhypochloriet en dergelijke.

Veel is nog onduidelijk en voordat er uiteindelijk emissieloos geteeld kan worden, zal er het nodige uitgezocht moeten worden wat betreft effectiviteit en het veilig toepassen voor mens en product.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer