Klooster in monumentale boerderij Hilaard

Een kophalsrompboerderij in Hilaard wordt een protestants 'klooster' voor twaalf kleasterlingen en twaalf gasten. Nijkleaster-voorzitter Henk Kroes ontvouwde de plannen donderdag tussen de ligboxen.

Klooster+in+monumentale+boerderij+Hilaard
© Eigen Foto

De eigenaar van pleats Westerhûs, die melkkoeien had en later vleesvee hield, overleed zo'n anderhalf jaar geleden. Daarna kwam de monumentale boerderij leeg te staan. De boerderij is precies wat de stichting voor ogen heeft, stelt Kroes;..

Vrouwenklooster

'We willen het echte Friese landschap beleven in het kleiweidegebied. De boerderij ligt midden in dat gebied Daar komen de stilte en landschaspbeleving tot zijn recht. de dichstbijzijnde boerderij ligt op 500 meter afstand. Daarbij komt dat de boerderij een rijke historie kent. Op de achtergevel komt het jaar 1625 naar voren. Aangenomen wordt dat op deze plek in de dertiende eeuw een vrouwenklooster heeft gestaan', geeft Kroes aan.

Eerder had de stichting een locatie op het oog in Jorwert, maar daar kwam bezwaar tegen van dorpsbewoners.

Samenwerking boeren

De kelder in de opkamer wordt het spiritueel hart, geeft Kroes aan. Ook het boerenerf wordt weer hersteld.

Stichting Nijkleaster heeft de omliggende boeren gesproken over haar plannen om draagvlak te krijgen. Zij hebben geen bezwaar tegen de komst van het klooster. De stichting hoopt ook op samenwerking met de buur-boeren zodat de gasten kunnen zien hoe het er in de agrarische sector aan toe gaat. 'het klooster staat straks in het agrarisch landschap, waar boeren een belangrijke functie vervullen.'

Een 'groot addertje' onder het gras is de financiering. De protestantse stichting komt in oktober met een bidbook, laat Kroes Weten. Nijkleaster hoopt in 2019 te beginnen met het daadwerkelijk verbouwen en bouwen op de locatie Westerhûs.

Pioniersplek

Stichting Nijkleaster werd vier jaar geleden opgericht. Het is een initiatief van protestantse predikanten Hinne Wagenaar en Sietske Visser. De pioniersplek van de protestantse kerk Nederland waar mensen naar toe komen voor rust, bezinning en verbinding is gevestigd in Jorwert, op een kilometer afstand van de monumentale boerderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer