Oase biedt leegstaande boerderij tweede leven

De Oase is de winnaar van de ideeënmarathon. Die schreef provincie Overijssel uit voor het gebruiksrecht voor een leegstaande boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren.
VAB-athon

Oase+biedt+leegstaande+boerderij+tweede+leven
© Reggestreekfotografie Bert Kamp

Na een publieksstemming en het oordeel van de jury kreeg de Oase van juryvoorzitter gedeputeerde Monique van Haaf de sleutel overhandigd: 'De Oase maakt goed gebruik van de kwaliteiten die deze plek te bieden heeft, rust en actief contact met het buurtschap. Daarnaast heeft het een realistisch plan, gebruikmakend van het volledige erf en opstallen en is de kans aannemelijk dat de Oase na twee jaar deze onderneming kan blijven voortzetten.'

Het overkoepelende doel van de Oase is het terugdringen van depressie en burn-out. Depressie en burn-out vormen een groot maatschappelijk probleem. De Oase richt zich specifiek op naasten van mensen met kanker, een risicogroep voor depressie en burn-out. De Oase gaat op Spijkerweg 1 voor hen logeer- en dagopvang bieden met professionele begeleiding in een huiselijke en landelijke omgeving.

Leegstand in het buitengebied neemt snel toe. Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot 2030 maar liefst drieduizend boerderijen leegkomen. Met een VAB-athon, een uniek experiment voor de invulling van vrijkomende agrarische bebouwing, geeft de provincie volop aandacht aan dit probleem.

Met de 24-uurs ideeënmarathon heeft Overijssel zo veel mogelijk creatieve, kansrijke concepten opgehaald uit de Overijsselse samenleving, waaruit nu een winnend concept is gekozen.

Tweede leven

'Vanuit het probleem van leegstand zijn we op zoek gegaan naar kansen. Hoe we leegstaande boerderijen een tweede leven kunnen geven', geeft Van Haaf aan. 'En als je zo'n concept dan vervolgens uitwerkt, wat daar allemaal bij komt kijken. Dat traject gaan we nu aan met de Oase.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer