'Koeien op stal houden na brand Esso in Rotterdam'

De brand bij de Esso aan de Botlekweg in Rotterdam heeft ook gevolgen voor de land- en tuinbouw. Het advies is om het melkvee tot na een flinke regenbui op stal te houden, zodat de roetdeeltjes van het gras afspoelen.

%27Koeien+op+stal+houden+na+brand+Esso+in+Rotterdam%27
© Archief

Er is door het RIVM onderzoek gedaan naar de roetdeeltjes die zijn vrijgekomen na de brand bij Esso op maandag 21 augustus. De resultaten van dit onderzoek zijn vrijdag 25 augustus beschikbaar gekomen.

Tijdens de brand stond de wind richting Zuidland, Heenvliet, Geervliet, Abbenbroek en Oudenhoorn. Dit is ook het gebied waar de meeste roetdeeltjes zijn aangetroffen. De deeltjes zijn ook op het oppervlaktewater terecht gekomen.

Met de naam 'roet' wordt meestal een combinatie van koolstof en allerlei stoffen die daar aan vast blijven zitten, waaronder PAK's, bedoeld. Roet komt vooral vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen en in dit geval ook nafta dat is verbrand bij Esso.

Roetneerslag

Na analyse van de monsters gras en maisblad blijkt dat deze beide PAK's bevatten ten gevolge van de roetneerslag van de brand. Dat was ook de verwachting omdat de roetneerslag zichtbaar op de bladeren waarneembaar was.

De gehaltes PAK's zijn echter niet uitzonderlijk voor grote branden. De verwachting is dat koeien en ander vee hier zelf geen last van ondervinden. Het advies is wel om het melkvee tot na een flinke regenbui op stal te houden, zodat de roetdeeltjes van het gras afspoelen.

Indien er zichtbaar geen roetdeeltjes op het gras waarneembaar zijn, dan kan het melkvee naar buiten. De reden hiervoor is omdat de regelgeving omtrent voedselproductie streeft naar een zo laag mogelijk gehalte aan vermijdbare schadelijke stoffen, zoals PAK's.

Jan Varenkamp, voorzitter van de LTO Noord-afdeling Voorne Putten, is glastuinder. Zo kort na het advies heeft hij nog geen goed beeld wat de gevolgen voor de melkveehouders zijn. 'De komende dagen wordt er weinig regen voorspeld. Dat zou betekenen dat de melkkoeien lang op stal moeten blijven.'

Melk en gras

Het advies is daarnaast om voorlopig geen gras te oogsten maar dat pas te doen na een flinke regenbui waarbij de roetneerslag van de brand en daarmee de PAK's wegspoelen. Dat geldt ook voor reeds gemaaid gras. Indien er zichtbaar geen roetdeeltjes op het gras waarneembaar zijn, dan kan het gras geoogst worden.

Omdat PAK's na inname door de koe worden omgezet komen deze slechts voor een zeer gering deel in de melk terecht. Bij de aangetroffen gehaltes PAK's is de hoeveelheid in melk verwaarloosbaar en hoeft de melk niet apart te worden gehouden.

Moestuin

Voor mensen met een moestuin is het advies om geen gewassen te eten met zichtbare roetdeeltjes er op. Groenten en fruit met zichtbare roetdeeltjes kunnen gewassen, geschild en/of gepeld worden, waarna ze gegeten kunnen worden.

Uit voorzorg is het verstandig om groenten en fruit die niet zichtbaar verontreinigd zijn ook te schillen, pellen of wassen. Gewassen die geteeld worden in kassen waarvan de ramen dicht stonden kunnen gewoon worden gegeten.

Groenten die onder de grond groeien (zoals wortels) kunnen ook gegeten worden omdat er geen contact is geweest met de roetdeeltjes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer