Schippers+bevestigt+tip+fipronilgebruik
Nieuws
© DIRK HOL

Schippers bevestigt tip fipronilgebruik

De tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van fipronil in de pluimveestallen wees al naar Chickfriend.

Dat blijkt uit de antwoorden van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op de tientallen vragen door de Tweede Kamer zijn gesteld.

De NVWA kreeg in november 2016 'een anoniem signaal' over het gebruik van fipronil in pluimveestallen ontvangen. Daarop volgde een strafrechtelijk onderzoek.

Overtredingen

De NVWA kwam vervolgens deze zomer in actie, toen Het Belgische Federale Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen. Daarbij dook opnieuw Chickfriend op, omdat bij 'een ander verdacht bedrijf regelmatig is gecontroleerd maar geen overtredingen zijn vastgesteld'.

Bij de NVWA was echter ' geen toezichtinformatie bekend' over Chickfriend, meldt Schippers. 'Uiteraard ligt hier ook een relatie met de beperkingen vanuit het strafrechtelijk onderzoek. Dit roept de vraag op waarom de eerdere anonieme melding uit november over Chickfriend niet in de toetsingssystemen naar boven kwam. Dit zal worden betrokken bij het aangekondigde nader onderzoek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer