Schippers bevestigt tip fipronilgebruik

De tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van fipronil in de pluimveestallen wees al naar Chickfriend.

Schippers+bevestigt+tip+fipronilgebruik
© DIRK HOL

Dat blijkt uit de antwoorden van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op de tientallen vragen door de Tweede Kamer zijn gesteld.

De NVWA kreeg in november 2016 'een anoniem signaal' over het gebruik van fipronil in pluimveestallen ontvangen. Daarop volgde een strafrechtelijk onderzoek.

Overtredingen

De NVWA kwam vervolgens deze zomer in actie, toen Het Belgische Federale Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen. Daarbij dook opnieuw Chickfriend op, omdat bij 'een ander verdacht bedrijf regelmatig is gecontroleerd maar geen overtredingen zijn vastgesteld'.

Bij de NVWA was echter ' geen toezichtinformatie bekend' over Chickfriend, meldt Schippers. 'Uiteraard ligt hier ook een relatie met de beperkingen vanuit het strafrechtelijk onderzoek. Dit roept de vraag op waarom de eerdere anonieme melding uit november over Chickfriend niet in de toetsingssystemen naar boven kwam. Dit zal worden betrokken bij het aangekondigde nader onderzoek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer