Slachtoffers

Het is nu dinsdagavond. Ik heb de hele dag telefoon gehad van ongeruste pluimveehouders.

Slachtoffers
© Rabobank

Veel pluimveehouders hebben gebruikgemaakt van een bedrijf dat reinigt, ontsmet en bloedluis behandelt. Bloedluizen en kippen houden zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het probleem hierbij is dat steeds meer middelen verboden worden. Blij waren dan ook veel pluimveehouders dat er een nieuw product op de markt kwam. Een product dat ook nog werkt in de praktijk; dat je van die vervelende kriebelige beestjes af laat komen. Dan ben je als pluimveehouder blij, blij voor jezelf en blij voor je dieren. ChickFriend. Alleen de naam al schept vertrouwen. Het bedrijf dat de behandeling uitvoerde, komt met een busje met het logo van IKB Ei erop en zelfs op werkbonnen staat datzelfde logo.

En op de rekening is het product Mentho Boast vermeld. Ga je naar de samenstelling kijken, dan zie je dat daar etherische oliën in zitten, zoals menthol en eucalyptus. Dit zijn producten die vaak verwerkt zitten in bijvoorbeeld tandpasta en hoestdrankjes. Als pluimveehouder heb je dan geen reden tot argwaan. Sterker nog, je denkt: ik ben goed bezig. Hoe natuurlijk kan het zijn. Het zijn ingrediënten die wij mensen in onze mond stoppen. Toch bleek de waarheid een andere.

Of het bedrijf ChickFriend hiervan op de hoogte was, weet ik niet.

Het bedrijf zegt op zijn website gebruik te maken van het middel Dega-16. Deze Dega-16 is gemaakt op basis van deze zelfde etherische oliën. Echter, de Belgische NVWA heeft daarin fipronil in aangetroffen. Ook is in België inmiddels een man verdacht van het bewust verontreinigen van het product Dega-16 met fipronil. Fipronil is sinds jaar en dag nagenoeg in alle plantenteelten verboden en was in de veehouderij nimmer toegestaan.

Wat bezielt zo'n man om dit toe doen? Winstbejag! Nu ik dit schrijf, weet ik nog niet welke gevolgen dit voor de getroffen pluimveehouders heeft. Immers, zij zijn slachtoffers van illegale praktijken van anderen. Echt wrang is dat deze pluimveehouders mogelijk onevenredig hard getroffen worden.

Vragen die nu in mij opkomen zijn: wat kunnen wij hier als boeren van leren? Hadden de pluimveehouders dit kunnen voorzien? Het woord is aan u. Soms zijn zaken te mooi om waar te zijn.

Dan geldt misschien wel de regel: als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.

Hugo Bens
Pluimveehouder in Haps

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer