Radijs+van+Hollandse+tuin%2C+ook+uit+Itali%C3%AB
Reportage
© Michel Oehlen

Radijs van Hollandse tuin, ook uit Italië

De drie radijskwekerijen van de families Cornelissen en Coolbergen in Nederland en Italië werken sinds 1 mei onder de naam Ortolanda. Met de nieuwe naam en huisstijl willen zij hun uitstraling op de Europese markt versterken.

De families Cornelissen uit Melderslo en Coolbergen uit Oude-Tonge werken al jaren samen bij het telen van radijs. 'In het jaar 2000 zijn mijn vader René, zijn broer John en de broers Willem-Jan en Ad Coolbergen gaan kijken naar mogelijkheden om in Zuid-Europa uit te breiden. Daarbij waren kwalitatief goede grond, afzetmogelijkheden en een gezond handelsklimaat belangrijke voorwaarden', vertelt Monique Cornelissen.

'Ze zijn in het Italiaanse Borgo Grappa terechtgekomen, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Rome. In 2002 hebben ze daar het eerste radijsje geoogst. Inmiddels zijn we de grootste jaarrondradijsspecialist van Europa.'

Stookkosten

De bedrijven in Limburg en Zuid-Holland kweekten al jaarrond radijs, maar in de winter konden de stookkosten voor de kassen flink oplopen. 'In Italië hoeven we in de winter niet te stoken en hebben we alleen tunnelkassen. Bovendien zijn de personeelskosten lager en zitten we midden in een groot afzetgebied', zegt Cornelissen.

Na zo'n vier jaar waren we er wel achter dat copy-paste vanuit Nederland niet werkte

Monique Cornelissen, Ortolanda

'Maar alles is niet zonder slag of stoot verlopen. Willem-Jan Coolbergen woont sinds 2000 in Italië en heeft de leiding. Ik heb Italiaans geleerd en anderhalf jaar in Italië gewerkt. Ik heb onder andere een personeelsvereniging opgezet, Ortolanda Family, en organiseerde maandelijks een activiteit als waardering voor het personeel en om saamhorigheid te creëren. Dat sloeg aan.'

Machinaal oogsten

De bedrijven in Nederland oogsten alle radijs machinaal en wilden dat in Italië ook doen. 'We merkten dat het onderhoud in Italië minder secuur werd uitgevoerd en dat betekende dat we geen oogst van 250.000 bosjes per dag konden garanderen', vertelt Cornelissen.

'Na zo'n vier jaar waren we er wel achter dat copy-paste vanuit Nederland niet werkte en hebben we de machines de deur uit gedaan. We werken nu met ongeveer dertig man vast personeel en verder oproepkrachten, vooral Roemenen en Indiërs. In het topseizoen zijn dat wel tachtig mensen, waardoor we heel flexibel zijn.' De verpakkingsmachines op de drie locaties zijn wel hetzelfde.

Zo duurzaam mogelijk

Ortolanda werkt continu aan een zo duurzaam mogelijk geteeld radijsje. Het bedrijf past al enkele jaren biofumigatie toe, het verbeteren van de grond met een groenbemester. De speciaal geteelde mosterdplant zorgt voor ontsmetting van de grond en voorziet deze van organische stof, zodat de grond sterker wordt tegen ziektes en plagen en de radijs beter laat groeien. Verder hebben de bedrijven zonnepanelen en wassen zij de radijs zoveel mogelijk met regenwater.

In totaal hebben de drie kwekerijen zo'n 70 hectare beschikbaar voor de teelt, waarvan 10 hectare in Oude-Tonge, 8,8 hectare in Melderslo en de rest van het oppervlak in Borgo Grappa. 'We draaien gemiddeld zo'n acht rondjes radijs per jaar, dus jaarrond telen we ruim 400 hectare radijs. We verkopen bossen radijs in diverse soorten fust- en flowpacks. Daarnaast hebben we verschillende verpakkingen voor losse radijs en leveren we gesneden radijs voor salades aan snijderijen.'

Hollandse groentetuin

Sinds 1 mei hebben de drie kwekerijen zich verenigd onder de naam Ortolanda, de naam van de kwekerij in Italië. 'Ortolanda betekent zoiets als 'Hollandse groentetuin' en we vonden het een goede naam voor de Europese markt waarin wij opereren', legt Cornelissen uit.

'Met een compleet vernieuwde, sterke uitstraling bekrachtigen de drie bedrijven hun jarenlange, intensieve samenwerking. Tijdens mijn studie commerciële economie was marketing een onderdeel ervan, maar dit project was dusdanig groot dat we professionele hulp hebben ingeschakeld. Ad Coolbergen is een oud-klasgenoot van Frank van Mil van marketingadviesbureau Pull Position in Naaldwijk en zo zijn we bij dat bedrijf terechtgekomen. Samen hebben we twee partijen laten pitchen. Strack Stijl & Concept in Maasland kwam het beste tegemoet aan onze wensen.'

Zakelijke uitstraling

Het nieuwe logo bestaat uit twee gespiegelde C's voor de achternamen van de familiebedrijven in de kleuren rood en groen op een witte achtergrond. 'Daarin komen zowel de kleuren van de radijs als die van de Italiaanse vlag terug. Het rondje dat tussen de C's overblijft, staat voor Ortolanda. We hadden aangegeven dat we een zakelijke uitstraling wilden; Strack is er goed in geslaagd om veel informatie in een betrekkelijk eenvoudig ontwerp vast te leggen', vindt Cornelissen.

'Daarnaast hebben zij een professionele website voor ons gemaakt met beeldmateriaal van alle drie de locaties. Het wachten is nu nog op de levering van de nieuwe dozen voor bosradijs.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  8° / -1°
  30 %
Meer weer