Overleg over cao Open Teelten loopt vast

Door de starre houding van de vakbonden FNV en CNV komt er voorlopig geen nieuwe cao Open Teelten. Die conclusie trekken de werkgeversorganisaties LTO Nederland, NFO, Anthos en de KAVB uit het laatstgehouden overleg met de vakbonden.

Begin deze week kon geen overeenstemming worden bereikt over toepassing van de nieuwe arbeidstijdenregeling, modernisering van de regeling seizoensarbeid en de loonparagraaf. De vakbonden toonden volgens de werkgeversorganisaties geen bereidheid om gezamenlijk tot een oplossing te komen voor de laatste knelpunten voor een nieuwe cao Open Teelten.

In het cao-overleg is voorgesteld om te komen tot een nieuwe arbeidstijdenregeling voor het vaste personeel, die bestaat uit een standaardregeling en een nieuw jaarurenmodel. In het jaarurenmodel maken de werkgever en de werknemer afspraken over het totaal aantal uren dat per jaar gewerkt wordt. Zo kunnen pieken en dalen in de werkzaamheden worden opgevangen.

Geen extra loontrede

De nieuwe opzet zorgt voor meer duidelijkheid voor werknemers en werkgevers, maar beperkt ook de mogelijkheden voor flexibiliteit. Werkgeversorganisaties willen dat compenseren door afschaffing van de extra loontrede bij het nieuwe jaarurenmodel.

De vakbonden willen hiermee alleen akkoord gaan indien betreffende werknemers een extra loonsverhoging krijgen van 1,5 procent boven de uit te onderhandelen loonsverhoging. Daar kunnen de werkgeversorganisaties niet mee akkoord gaan.

Seizoensarbeid

Om beter aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk van bedrijven in de sector, kwamen de werkgevers met een nieuw voorstel voor de regeling seizoensarbeid. Zij hebben voorgesteld om de regeling uit te breiden naar maximaal 26 weken in een periode van maximaal negen maanden.

De bonden zijn hier niet toe bereid omdat zij vrezen voor een afname in het aannemen van personeel in vast dienstverband.

Ook het bod van de werkgevers voor een loonsverhoging van 3 procent voor een periode van 21 maanden was voor de bonden onvoldoende. Zo'n loonsverhoging komt op een verhoging van 1,7 procent voor 12 maanden, boven het landelijk gemiddelde.

Geen nieuwe datum

Nu er geen basis lijkt om verder te praten, is geen datum gepland voor verdere cao-onderhandelingen. Daardoor komt er voorlopig geen nieuwe cao Open Teelten. Ook de seniorenregeling, het derde jaar WW, scholingsvouchers en de certificering van huisvesting kunnen niet verder worden ingevuld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer