EIA+in+Bad+Bentheim
Nieuws
© Nieuwe Oogst-Sylvia van Noye

EIA in Bad Bentheim

Bij een paard in het Duitse Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal, is Equine Infectieuze Anemie vastgesteld. Hierop is een beperkingsgebied ingesteld.

De antistoffen kwamen op 6 juni aan het licht bij een controle op antistoffen middels een zelftest. Het dier was niet ziek en is vervolgens nog eens officieel gecontroleerd. De andere op dit bedrijf aanwezige dieren hebben de antistoffen niet, maar worden wel afgemaakt. In Nederland kan men kiezen voor het isoleren van het paard als alternatief. Dit is op 200 meter van ieder ander paard.

Alle hoefachtigen in het toezichtgebied moeten worden onderzocht. Doordat het paard had meegelopen in een polo-toernooi, werden vervolgens ook alle andere aan dit toernooi deelnemende paarden onderzocht.

Steekvliegen en dazen

Onduidelijk is waar het paard de door steekvliegen en dazen verspreide ziekte heeft opgelopen. Moeraskoorts komt veel voor in Roemenië en kan toeslaan op paarden, ezels, muildieren en muilezels. Het is een aangifteplichtige ziekte, die ongevaarlijk is voor de mens.

De deelregering van Bad Bentheim heeft besloten dat paardachtigen enkel met toestemming van de overheid uit het toezichtgebied mogen worden verplaatst. Ook mogen in dit gebied geen evenementen worden gehouden met paardachtigen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer