Monitoring+West+Nile+Virus+levert+niets+op
Nieuws
© pieter Stokkermans no

Monitoring West Nile Virus levert niets op

De eerste monitoring op West Nile Virus en Equine Infectieuze Anemie (EIA), oftewel moeraskoorts, heeft vooralsnog geen positieve monsters opgeleverd. Vorig najaar is in Nederland gestart met de monitoring naar deze ziekten, die normaal gesproken niet in ons land voorkomen.

De monitoring wordt uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in opdracht van de Sectorraad Paarden (SRP) Voor deze monitoring op het West Nile Virus zijn in 2014 220 bloedmonsters ingestuurd vanuit 25 dierenartsenpraktijken.

Deze monitoring leverde geen positieve monsters op. Voor de monitoring EIA zijn in 2014 driehonderd bloedmonsters ingestuurd, afkomstig van twee slachterijen.

Bloedmonsters

Deze bloedmonsters zijn, volgens afspraak met de betrokken partijen, opgeslagen en worden op zijn vroegst drie maanden na afname getest. Op dit moment zijn een gedeelte van de bloedmonsters getest en de uitslagen daarvan waren negatief.

Eind 2011 heeft de SRP in overleg met het toenmalige ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie een agenda infectieuze ziekten vastgesteld.

Paardengezondheid

Op basis hiervan bleek sprake van een gezamenlijke basis om een samenwerking te starten op het gebied van paardengezondheid.

Een onderdeel van deze samenwerking is de monitoring ten behoeve van West Nile Virus (WNV) en Equine Infectieuze Anemie (EIA) bij paarden in Nederland.

Tijgermug

Het West Nile Virus wordt door de tijgemug verspreid. Het komt vooral in tropische gebieden voor. Door de opwarming van de aarde zou de tijgermug naar Europa kunnen trekken.

Ook moeraskoorts komt vooralsnog niet in Nederland voor. In 2010 werd de paardenwereld opgeschrikt nadat in Engeland een paard werd gevonden met moeraskoorts, afkomstig uit Nederland.

Dat paard bleek geboren en getogen te zijn in Roemenië, waar de ziekte wel voorkomt. Nederland was een tijdelijke verblijfplaats voor het dier. Omdat de vijf Nederlandse stalgenoten de ziekte niet hadden opgelopen, bleef het bij dit ene geval.

I&R

Om bij een eventuele uitbraak van een dergelijk besmettelijke ziekte goed te zijn voorbereid, is met ingang van dit jaar een nieuw Europees I&R-systeem voor paarden ingevoerd.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer