Open dag Rusthoeve in teken van klimaat

Warmte en droogte waren woensdag tijdens de open dag van CZAV en proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat vanzelfsprekend belangrijke gespreksonderwerpen.

Het thema van de open dag was dit jaar klimaat en veranderingen. Dat sloot mooi aan bij de hoge temperaturen van afgelopen woensdag. Het warme weer weerhield echter de bezoekers niet om naar Colijnsplaat te komen.

Het evenement is bezocht door 2.700 tot 2.800 belangstellenden, schat een woordvoerder van CZAV. 'Dat zijn er zeker 200 meer dan vorig jaar. Opvallend is dat er deze editie veel buitenlandse boeren uit onder meer België, Duitsland en Engeland aanwezig waren. Ook hebben we groepen uit China en Denemarken rondgeleid, veelal met ondersteuning van een tolk.'

Neerslagtekort 150 millimeter

Tijdens de rondgangen langs de granen, aardappelen, uien, suikerbieten en cichorei was er steeds aandacht voor de stand van het gewas. Over het algemeen is de situatie op de Zeeuwse proefboerderij niet dramatisch ondanks een neerslagtekort die inmiddels oploopt tot meer dan 150 millimeter gedurende dit groeiseizoen tot dusver.

De tarwe in de proeven staat er goed op. Slechts enkele rassen laten vanwege droogtestress meer gele bladpunten zien dan normaal. Voordeel van de droogte is dat er nauwelijks aantastingen zijn van schimmelziekten, aldus CZAV-teeltadviseur Peter de Broekert.

De meeste aardappelen op de proefboerderij bloeien volop, maar hebben hun gewas nog niet gesloten. Dat is een duidelijke aanwijzing voor een gebrek aan vocht. Volgens teeltspecialisten is voor echte topopbrengsten meer loofontwikkeling nodig. In het pootgoed valt op dat bij de meeste rassen de knolzetting niet tegenvalt.

Loofontwikkeling stagneert

Vooral de plantuien laten het nu afweten door de droogte. De groei is veelal uit het gewas en dat kost maatsortering en daardoor kilo's, is ook te zien in proeven op Rusthoeve. Frank Druyff van zaadfirma Hazera verwacht voor zaaiuien nog geen grote problemen. 'Hier en daar stagneert de loofontwikkeling wel, maar dat kan zich nog goed herstellen de komende weken.'

De suikerbieten op het proefbedrijf staan in de ochtenduren mooi overeind. Zolang een bietengewas niet de hele dag slap blijft hangen is er weinig schade. Arno Huijsmans van Suiker Unie stelt juist dat de hoge temperaturen overwegende gunstig zijn voor de suikeropbrengsten.

Ook voor cichorei geldt dat het gewas betrekkelijk weinig last heeft van de droogte, aldus Marco Bom van het IRS. 'Na de kieming, als er eenmaal voldoende planten staan dan kan het gewas het vocht van ver weghalen.'

Plantversterkers

In de meeste gewassen hebben CZAV en proefboerderij Rusthoeve samen met fabrikanten dit jaar geëxperimenteerd met plantversterkers. Belangrijk doel van deze middelen is het gewas sterker maken tegen stressomstandigheden.

'We testen onder meer aminozuren', vertelt Bram de Visser van CZAV. 'Juist dit jaar moeten dergelijke behandelingen hun meerwaarde kunnen laten zien. Op dit moment zijn daarvan echter nog geen resultaten bekend.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer