Uittocht ZON-tuinders naar Belgische veilingen

Van de ongeveer 460 leden in 2008 heeft veiling ZON in Venlo er nog minder dan de helft over. Dat komt vooral door de overstap naar Belgische groenten en fruitveilingen waar de prijsvorming beter zou zijn.

Uittocht+ZON%2Dtuinders+naar+Belgische+veilingen
© VILT

Dit bericht in het Financieele Dagblad (FD) werd maandag door het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) op de nieuwssite VILT bevestigd.

Er is het afgelopen decennium voor 100 miljoen euro aan omzet naar België verdwenen, lichtte directeur Michel van Ginkel van veiling ZON de situatie toe. Vaak gaat het om de veiling Hoogstraten of BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver waar de tuinders heen stappen.

Klokverkoop

'Telers stapten over omdat Belgische veilingen betere voorwaarden boden. Of ze gingen zelf op zoek naar vaste afnemers', zegt Van Ginkel in FD. Om de uittocht te stoppen is zijn belangrijkste opdracht nu het vertrouwen bij de telers in veiling ZON terug te winnen.

Volgens het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, zijn steeds meer Zuid-Nederlandse telers gecharmeerd door de manier waarop Belgische veilingen werken. Enerzijds is dat de transparantie, anderzijds de mix van contractuele verkoop met de klokverkoop, waarbij we de Europese vraag koppelen aan het aanbod. Die aanpak leidt volgens VBT tot betere prijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer