Varken+profiteert+van+biergist
Achtergrond
© Jos Thelosen

Varken profiteert van biergist

Nevenproducten van bierbrouwerijen zijn interessant voor een duurzame productie van vlees en melk. In 2015 werd 715.000 ton daarvan afgezet naar de veehouderij. Bierbijproducten bevatten stoffen die positief zijn voor de diergezondheid en de technische prestaties.

In volume en op basis van droge stof profiteert de rundveehouderij het meeste van de bierproductie in Nederland en België. In 2015 werd ruim 95 procent van de 635.000 ton bierbostel afgezet bij rundveebedrijven en de overige 5 procent ging naar varkensbedrijven.

'In 2014 was dat totale afzetvolume 75.000 ton minder', zegt secretaris Wim Thielen van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV). 'De extra stroom van het eiwitrijke veevoer was afkomstig van Belgische bierbrouwerijen.'

Brijvoerinstallatie

Vorig jaar is 80.000 ton biergist en voerbier met gemiddeld 12,5 procent droge stof afgezet in de varkenshouderij. 'Het is alleen interessant voor grote varkenshouders met een brijvoerinstallatie die deze eiwit- en energierijke producten vlot op kunnen voeren aan hun varkens', stelt Thielen.

Dat deze gistrijke producten de gezondheid van varkens stimuleren, onderschrijft ook Dirk Coremans van leverancier van veevoergrondstoffen Duynie. 'Biergist is een waardevolle eiwitbron voor varkens, rijk aan aminozuren en het bevat een relatief hoog gehalte aan darmverteerbare lysine. Dit draagt bij aan een efficiënte groei van vleesvarkens', vertelt hij.

Alternatief voor soja

'Biergist is vaak interessant geprijsd en dat maakt het tot een prima alternatief voor de eiwitbron soja. Het is jammer dat veel biergist wordt gedroogd en als poeder verdwijnt in gistpillen en de petfoodindustrie.'

Opvallend zijn de positieve gezondheidseffecten van twee specifieke stoffen in gistcelwanden. Bètaglucanen activeren de non-specifieke afweer. Ze stimuleren de activiteit van witte bloedcellen, de macrofagen. Dit bevordert de totale immuniteit in het dier.

Prebiotische werking

Daarnaast hebben de mannan-oligosacchariden (MOS) op gistcelwanden een prebiotische werking. MOS binden aan receptoren op de slijmlaag van de darmwand. Deze biofilm vormt een barrière voor het aanhechten van pathogene bacteriën zoals E. coli en salmonella en de passage van mycotoxinen. Daarnaast binden MOS mycotoxinen en pathogenen waardoor die onschadelijk worden voor het varken.

Ervaring leert volgens Coremans dat de varkens ook een beetje profiteren van de grote hoeveelheid alcohol in de biergist. 'Relaxte varkens houden meer energie over voor de productie van vlees.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer