Locatie bepaalt oplossingsrichting akkerbouwer

Het wel of niet kunnen realiseren van landbouwkundige uitdagingen hangt grotendeels af van de locatie. Dat betekent dat elke akkerbouwer voor de eigen omstandigheden oplossingen op maat nodig heeft.

Dat blijkt uit de DLG Trendmonitor Europa van dit voorjaar. Bij deze trendmonitor heeft de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) gekeken naar de mate waarin akkerbouwers bepaalde machines inzetten voor grondbewerking en het toedienen van kunstmest en organische mest om verlies van voedingstoffen te voorkomen.

Bij de DLG Trendmonitor is onder andere gekeken naar de redenen waarom akkerbouwers kiezen voor intensieve stoppelbewerking. Omdat gewasresten dragers kunnen zijn van ziekten is preventie bij afnemende beschikbaarheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen steeds belangrijker. Zo reduceert mulchen van de stoppel de ziektedruk door fusarium, omdat de stoppels beter composteren en daardoor de kans op ziekten af neemt.

Vruchtwisseling

Het 'klassieke' instrument van vruchtwisseling staat in de belangstelling om de ziekte- en onkruiddruk te verlagen. Het zaaien van gewassen in het voorjaar verlengt de periode van grondbewerking een maakt een effectieve mechanische onkruidbestrijding beter mogelijk. Ook het scheiden van de primaire grondbewerking en de zaaibedbereiding biedt kansen.

Uit de trendmonitor blijkt verder dat akkerbouwers behoefte hebben aan specifieke meststoffen en toedieningstechnieken die aansluiten bij de behoefte van het gewas. Dit wordt mede ingegeven door de vooruitgang in sensoren en digitale kaarten, die het mogelijk maken om nauwkeurig (plaatsspecifiek) bij te kunnen bemesten.

Teeltkosten

Uit het onderzoek blijkt dat akkerbouwers vooral op zoek zijn naar technische mogelijkheden om de teeltkosten (arbeid en machines) te verlagen. Dit is nodig omdat na de fase van relatief hoge producentenprijzen in de jaren 2010 tot 2015 de prijzen op een lager niveau zijn gestabiliseerd. Lage productiekosten zijn nodig voor economische stabiliteit en duurzame winstgevendheid van het bedrijf.

Een ander instrument om goed om te gaan met lage producentenprijzen is de liquiditeitsprognose, zo blijkt uit de enquête. Wie weet wat voor geld er de komende twaalf maanden binnen komt, kan tijdig maatregelen nemen op knelpunten op te lossen. Om ook in turbulente tijden het hoofd boven water te kunnen houden, maakt ongeveer 60 procent van de ondervraagde akkerbouwers een actieplan om betalingsproblemen voor te zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer