Reageerbuisveulen geboren uit bevroren eicel

Onderzoekers van de universiteit van Gent hebben in een reageerbuis een veulen 'gemaakt' uit een onrijpe ingevroren eicel. Die werd in het lab ontdooid, gerijpt, bevrucht en gekweekt tot een embryo.

Reageerbuisveulen+geboren+uit+bevroren+eicel
© Universiteit Gent

Die embryo werd daarna overgeplant in een draagmerrie in het Animal Embryo Centre Diergaerderhof in Maria-Hoop in Nederlands Limburg. Op 12 mei is daaruit de hengst VICSI geboren, een wereldprimeur, maakte de UGent woensdag bekend.

De naam van het reageerbuisveulen verwijst naar de twee technieken die werden toegepast: vitrificatie (een invriesmethode van de eicellen) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Nooit eerder werden al deze stappen samen succesvol toegepast bij een paard. Embryo's kunnen wel worden ingevroren, maar eicellen tot nu toe niet.

Grote mogelijkheden

Volgens de UGent biedt de techniek grote mogelijkheden, omdat van een genetisch waardevolle merrie niet meteen meer hoeft te worden beslist met welk sperma deze bevrucht moet worden. Dat geldt ook voor het behoud van genetisch materiaal van zeldzame of bedreigde paardenrassen en paardachtigen als zebra's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer