%27Tuinbouwcluster+moet+nog+meer+samenwerken%27
Nieuws
© Greenport Westland-Oostland

'Tuinbouwcluster moet nog meer samenwerken'

Intensievere samenwerking is de sleutel naar beter resultaat voor de Nederlandse tuinbouw. Onder meer op het gebied van internationalisering, nieuwe verdienmodellen en verduurzaming moeten ondernemers, overheden en kennisinstellingen vaker de handen ineenslaan.

Dat was de belangrijkste boodschap van de sprekers tijdens het derde Jaarevent van de Greenport Westland-Oostland. Dit jaar was het thema 'De weg naar resultaat'. De bijeenkomst bij Sion Orchids in De Lier trok zo'n 220 bezoekers.

Belangrijkste spreker was Rob de Wijk, oprichter en directeur van The Hague Centre for Strategic Studies. De Wijk vertelde over de gevolgen van internationalisering en (geo)politieke ontwikkelingen.

Hij roemde de Nederlandse ondernemers - en dan met name die in de tuinbouw. 'Het Nederlandse bedrijfsleven weet zichzelf constant opnieuw uit te vinden. U bent nieuwsgierig en komt bij elkaar. Zoiets zie je niet gebeuren in een land als Rusland.' Daarnaast was De Wijk vol lof over het feit dat de tuinbouw er - door de energietransitie - als eerste sector in zal slagen energieneutraal te zijn.

Het Nederlandse bedrijfsleven weet zichzelf constant opnieuw uit te vinden

Rob de Wijk, oprichter en directeur van The Hague Centre for Strategic Studies

Partijen

Ook andere sprekers gaven het belang van verregaande samenwerking aan. Zo vertelde Coen Meijeraan van Royal FloraHolland dat bij de ontwikkeling van agrologistiek niet alleen grote partijen als Schiphol van belang zijn, maar ook kleinere dienstverleners.

Wethouder José van Egmond van Pijnacker-Nootdorp sprak over het belang van het Energieakkoord. 'Dat akkoord geeft een impuls aan de verduurzaming van de tuinbouw.'

Jongeren

Voorzitter Gert Kant van de raad van bestuur van Lentiz en wethouder Ferrie Förster van Delft gaven aan waarom de tuinbouw moet blijven investeren in kennis en innovatie. Kant: 'Scholen zijn er niet alleen voor het bedrijfsleven, ze zijn er ook om toekomstperspectief te bieden aan jongeren.'

Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans vertelde in een videoboodschap over de totstandkoming van de Roadmap Next Economy voor de Greenport Westland-Oostland. Deze routekaart wordt door 'frisdenkers van binnen en buiten de sector' gemaakt en beschrijft de nieuwe routekaart naar de toekomst voor de tuinbouw. Zijn bijvoorbeeld niches de toekomst? Bij de ontwikkeling van deze Roadmap staat samenwerking centraal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer