SPNA vindt eerste aantasting gele roest

In de waarnemingen voor de Graanziektebarometer hebben onderzoekers van SPNA op de noordelijke proefpercelen met wintertarwe de eerste aantastingen van gele roest gevonden.

SPNA+vindt+eerste+aantasting+gele+roest
© Koos van der Spek

Op zowel de onderzoekslocatie Kollumerwaard als Ebelsheerd is gele roest aangetroffen in het ras Asano. Op Ebelsheerd gebeurde dit overigens ook in het ras Benchmark. Het betreft beginnende aantastingen.

Ook op Ebelsheerd zijn in drie tarwerassen eerste vlekken gevonden van de bladschimmel DTR. Volgens de onderzoekers zijn de betreffende vlekken nog klein en moeilijk waarneembaar.

De aantastingen van septoria in alle rassen zijn vrijwel gelijk gebleven. Op het proefperceel van Kollumerwaard lijkt de aantasting zelfs te zijn afgenomen.

Geelverkleuring

In de Graanziektebarometer van deze week melden de onderzoekers van SPNA dat door het relatief koude weer van de afgelopen twee weken enkele tarwerassen geel verkleuren. Een mogelijke verklaring is dat het gewas vanuit de bodem door de kou moeilijker in staat is om voldoende stikstof en sporenelementen op te nemen. Niet elk ras is hiervoor overigens even gevoelig.

Nagenoeg alle tarwerassen op de noordelijke onderzoekslocaties staan in het stadium waarop de tweede knoop in het gewas voelbaar is. De onderzoekers gaan ervan uit dat tarwetelers deze week een begin maken met hun T1-bespuiting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer