Ziektedruk+wintertarwe+valt+mee
Nieuws
© Koos van der Spek

Ziektedruk wintertarwe valt mee

Uit de eerste resultaten van de Graanziektebarometer van onderzoeksinstelling SPNA blijkt dat de ziektedruk in wintertarwe nu vroeg in het seizoen lager is dan vorig jaar in dezelfde periode.

Voor de Graanziektebarometer bepalen onderzoekers van SPNA wekelijks op de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard de aantastingen in zes verschillende tarwerassen. Tot deze tijd blijkt uit de eerste beoordelingen dat de wintertarwe schoner is dan vorig jaar en ook schoner dan bij de start van het groeiseizoen in 2015.

De onderzoekers vinden in meer of minder mate vooral aantastingen van septoria. Met name de rassen Tobak en Expert lijken hiervoor het meest gevoelig. De meeste bladvlekken zijn te vinden in de onderste bladdelen, alleen in Tobak trekt de aantasting al naar de laatst gevormde bladeren.

Gele roest

Gele roest is nog niet of nauwelijks te vinden. Alleen in het ras Asano is op de proefpercelen van Ebelsheerd op bladeren een enkele gele streep te vinden. Dit is een aanwijzing voor een beginnende aantasting, maar er is nog geen sprake van sporenhoopjes. SPNA gaat er voorlopig vanuit dat de lagere druk van gele roest het gevolg is van de vorstperiode van begin 2017. In combinatie met de schrale oostenwind zijn er mogelijk door de kou veel schimmelsporen kapot gevroren.

In de Graanziektebarometer worden dit jaar de waarnemingen gedaan in de rassen JB Asano, Elixer, Tobak, Benchmark, Expert en Bergamo. Wekelijks bericht SPNA over de resultaten van de monitoring. Deze rassen hebben voor de aantastingen variërend van meeldauw, bladvlekkenziekte, sneeuwschimmel, DTR, gele roest, bruine roest en aarfusarium verschillende resistentieniveau's. SPNA doet de waarnemingen in gewassen zonder ziektebestrijding.

Naast septoria zijn op de proefboerderijen op percelen met niet-kerende grondbewerking al wel meer aantastingen waargenomen door de onderzoekers. Vooral op de plekken met nog veel stoppelresten, zijn al aantastingen van DTR te vinden. Het is goed mogelijk dat op deze percelen ook de druk van sneeuwschimmel hoog zal zijn, vanwege de vele aantastingen van vorig jaar.

Sneeuwschimmel

In het eerste bericht voor de Graanziektebarometer van dit jaar, kijkt SPNA ook nog terug naar het vorige teeltseizoen voor wintertarwe en de bijbehorende ziektedruk. In 2016 bleek uiteindelijk met name sneeuwschimmel een behoorlijk probleem. Op veel percelen breidden de aantastingen zich tegen het einde van het seizoen nog flink uit. SPNA schat dat op aangetaste percelen sneeuwschimmel tot 10 procent opbrengstderving veroorzaakte.

Gele roest was vorig jaar al vroeg in het seizoen wel te vinden in wintertarwe. Echter de druk was minder hoog dan in 2015. In ziektebestrijdingsproeven van SPNA bleek dat ook afgelopen seizoen een T0-bespuiting zinvol is geweest.

De meeste tarwe in Noord-Nederland bevindt zich nu in de ontwikkelingsfase van de overgang tussen einde uitstoeling en begin van de strekking. In de meeste gewassen is de eerste knoop inmiddels voelbaar. Volgens SPNA zijn in praktijkpercelen de eerste T0-bespuitingen al uitgevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer