Eigenwaarde groeit bij zorgkwekerij De Stek

Op zorgkwekerij De Stek in Zelhem helpen mensen met diverse beperkingen bij het kweken van vaste planten en pompoenen. De groei van de eigenwaarde van de deelnemers staat centraal.

Eigenwaarde+groeit+bij+zorgkwekerij+De+Stek
© Jan van den Brink

Voor Bio-zorgkwekerij Aaldering-De Stek in Zelhem staat voorop dat de deelnemers hun kwaliteiten en interesses kunnen inzetten. 'Als iemand aardt, kan hij tot bloei komen', zegt Maria Aaldering, samen met haar man Jos eigenaar van de kwekerij.

'Voor een plant geldt dat hij gaat wortelen, als hij zelf naar water moet zoeken. Samen met onze deelnemers bepalen we wat bij hen past, zodat ze iets kunnen betekenen en zelfverzekerder worden. Dat gaat vaak op basis van intuïtie. Het is belangrijk dat we hen niet overvragen.'

Snuffelstage

In het verleden had Maria Aaldering een kwekerij en was zij bloembindster. Jos Aaldering had een hoveniersbedrijf en werkte in het onderwijs. Ze zijn in 2002 een zorgkwekerij begonnen, nadat ze een snuffelstage hadden aangeboden aan leerlingen uit het speciaal onderwijs. 'De docenten vroegen waarom we dat niet zouden uitbreiden en dat heeft ons aan het denken gezet', zegt Jos Aaldering.

Samen met onze deelnemers bepalen we wat bij hen past, zodat ze iets kunnen betekenen en zelfverzekerder worden

Maria Aaldering, eigenaresse Bio-zorgkwekerij Aaldering-De Stek in Zelhem

Zijn vrouw vertelt: 'Deelnemers kunnen hier van woensdag tot en met zaterdag terecht. We gaan hier met de seizoenen mee en daardoor is iedere dag anders. Ik maak elke avond een lijstje van wat er moet gebeuren. Dat levert het nodige gepuzzel op, maar het lukt altijd. Onze mensen helpen met de teelt, maar ook met klusjes eromheen.'

Biologisch

De kwekerij werkt biologisch en is SKAL-gecertificeerd. Vaste planten zijn de hoofdteelt, waarbij Epimedium (elfenbloem) de specialiteit is. Maria Aaldering stekt een groot aantal van deze planten zelf en kweekt ze op in 9 centimeter-potten. Daarnaast heeft het bedrijf soorten in het assortiment die een lange bloei en sierwaarde hebben, zoals de Asarum (mansoor) en verschillende soorten geraniums. De Stek kweekt ook zo'n vijftig soorten pompoenen.

'Dat doen we om kleur en activiteiten in het najaar te hebben', vertelt de onderneemster. 'In september en oktober zijn we daarmee bezig. We verkopen zowel eetbare als decoratieve pompoenen aan particulieren.' Ze geeft ook workshops, zoals 'pompoen als sfeerlicht' en 'bloemschikken met pompoen'. De activiteiten met pompoenen vinden meestal plaats in de sfeervol aangeklede kas van De Stek.

Tien deelnemers

Het bedrijf telt 3 hectare, waarvan 1,5 hectare is bestemd voor de zorgkwekerij. 'We hebben negen tot tien deelnemers, die hier ieder van een halve dag tot drie dagen in de week komen', vertelt Jos Aaldering. Zijn vrouw vult aan: 'Qua leeftijd is het heel gevarieerd, van leerlingen uit het speciaal onderwijs tot ouderen met de ziekte van Parkinson. Die wisselwerking tussen oud en jong is heel goed; het gaat om het boerenerfgevoel', stelt ze.

'We hebben hier deelnemers met allerlei beperkingen. Als iemand zich aanmeldt, maken we eerst kennis en als we daar een goed gevoel over hebben, komt hij of zij drie dagen meedraaien. Daarna kijken we of het van beide kanten goed is bevallen. Het mooie is dat er veel verschillende zorgboerderijen zijn. Daardoor is er altijd wel een passende plaats.'

Buitenspel

Een deel van de deelnemers heeft een persoonsgebonden budget, maar plaatsing gebeurt steeds meer via de Wet maatschappelijke ondersteuning. Bij de plaatsing heeft De Stek te maken met acht gemeentes. 'Daarbij hebben we last van bezuinigingen. Gemeentes zetten kleine zorgaanbieders zoals wij buitenspel. Ze doen liever zaken met grote instellingen, het liefst binnen de gemeentegrenzen', stelt Jos Aaldering. 'En dat terwijl wij bij een evaluatie van ons kwaliteitssysteem een dikke acht kregen van alle deelnemers', zegt Maria Aaldering.

Bij De Stek werken enkele vrijwilligers. De kwekerij is aangesloten bij de Doetinchemse Uitdaging, die de vraag van een maatschappelijke organisatie verbindt met het aanbod van een bedrijf, en bij Doetinchem on Stage voor stages voor vmbo-leerlingen. 'En via het Fietserpad, van zuid naar noord in Nederland, doe ik inspiratie op bij collega's. Het is heel leerzaam om over de heg te kijken. Elk leven gaat over rozen, alleen de ene soort heeft meer doorns dan de ander.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer