Beschikbaarheid pootgoed beperkende factor

De uitbreiding van het areaal consumptieaardappelen wordt dit jaar beperkt vanwege een tekort aan goed en betaalbaar pootgoed.

Dit is de conclusie van bestuurslid Jan de Lange van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). Hij reageert op de areaalcijfers voor consumptieaardappelen die North-western European Potato Growers (NEPG) deze week bekendmaakte.

Het geschatte aardappelareaal in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië komt op 572.500 hectare. Dat is 3,6 procent meer dan vorig jaar en 7,2 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

'De uitbreiding had zeker in een land als België groter kunnen zijn. Maar er is nu alleen nog erg duur pootgoed te koop. Dat maakt het voor veel aardappeltelers minder aantrekkelijk om extra areaal uit te poten', geeft De Lange aan.

Uitbreiding Nederland bescheiden

Volgens de aardappelspecialist van VTA is het goed te verklaren dat de toename van het aardappel- areaal in Nederland relatief bescheiden is. 'Op kleigronden is er in de bouwplannen nauwelijks ruimte voor meer aardappelen. De uitbreiding in Nederland betreft vooral aardappelen van het zand.'

Of de markt de aanvoer van aardappelen van een groter areaal kan verwerken is nu nog niet te zeggen, vindt De Lange. 'De uiteindelijke oogst is meer afhankelijk van de opbrengst per hectare dan van het grotere areaal.'

Uitgaande van een gemiddelde van 48,7 ton per hectare, op basis van de opbrengsten in de zogeheten EU-5 landen in de laatste vijf jaar, is de verwachte totale productie 27,4 miljoen ton. De Lange herinnert eraan dat voorheen vaak werd gesteld dat bij producties boven 27 miljoen ton de prijsvorming tegenvalt.

Capaciteit aardappelindustrie

'Maar als we nu kijken naar de verwerkingscijfers en de grotere capaciteit van de aardappelindustrie in met name België dan lijkt er ruimte voor extra volume. Uiteindelijk besluiten de aardappeltelers zelf hoeveel ze gaan poten.'

NEPG meldt in het persbericht over het verwachte aardappelareaal dat telers dit jaar noodgedwongen terugvallen op enkele oudere fritesrassen. De Lange noemt daarbij Bintje als voor de hand liggend voorbeeld, maar ook een ras als Asterix is weer op contract te telen.

De kwaliteit van het pootgoed is een blijvend aandachtspunt, benadrukt De Lange. 'Dat is niet anders dan andere jaren. Verder speelt dit jaar mee dat meer telers gesneden pootgoed gebruiken en niet iedereen heeft daar evenveel ervaring mee.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer