Fokken zit ook Burgers' Zoo in het bloed

Biologen verbonden aan het Safari Meeting Centre van Koninklijke Burgers' Zoo houden managers uit het bedrijfsleven fascinerende praktijkvoorbeelden uit het dierenrijk voor. Bijvoorbeeld over fokkerij waarbij dierenparken ernaar streven om geen dieren meer uit het wild te halen.

Fokken+zit+ook+Burgers%27+Zoo+in+het+bloed
Burgers Zoo
© Burgers' Zoo

Die filosofie maakt dierenparken erg afhankelijk van elkaar, want hoe zorg je voor vers bloed in je dierencollectie? Dierentuinen werken daarvoor internationaal nauw met elkaar samen.

Ze hebben voor honderden diersoorten professionele fokprogramma's ontwikkeld op basis van genetica. De grotere dierenparken van Europa hebben zich verenigd in de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) met meer dan driehonderd leden.

Extra aandacht

Binnen de EAZA zijn twee typen Europese fokprogramma's opgezet: ESBs (European StudBook) en EEPs (European Endangered species Programme). Het verschil is kort samengevat dat een EEP nog strikter en actiever wordt aangestuurd door een coördinator, meestal omdat het om een in de natuur bedreigde diersoort gaat die daardoor extra aandacht verdient.

Elk Europees fokprogramma kent één coördinator, meestal een bioloog met veel ervaring met die specifieke diersoort. Deze coördinator houdt een stamboek bij met daarin alle individuen van die diersoort.

De coördinator bepaalt welke genetische combinaties het best gemaakt kunnen worden en geeft bindende adviezen. Bijvoorbeeld naar welk collega-dierenpark een bepaald dier het beste getransporteerd kan worden om een genetisch zo gevarieerd mogelijke populatie op te bouwen.

Familierecept

Vroeger werden de kneepjes van een succesvolle fokmethode met een bepaalde diersoort door dierentuinen meestal angstvallig geheim gehouden als een goed bewaard familierecept. Tegenwoordig delen moderne dierenparken juist zoveel mogelijk kennis en 'best practices' met elkaar, omdat ze voor de toekomst van diersoorten in dierentuinen uiteindelijk afhankelijk zijn van een succesvolle fok in zoveel mogelijk dierentuinen.

Het is boeiend om eens te filosoferen in hoeverre bovenstaande (inter)nationale samenwerkingsverbanden en afspraken interessant zouden kunnen zijn voor de veehouderij. Hoe staat het daar met delen van kennis en ervaring met als doel gezamenlijk en dus ook individueel steeds succesvoller te worden? Of zouden de nadelen in deze sector niet opwegen tegen de voordelen?

Safari Meeting Centre

Midden in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo ligt het Safari Meeting Centre. Een congrescentrum vanwaar u uitkijkt over giraffen, zebra's, antilopen en neushoorns en u zich met een blik naar de andere kant waant in de boomtoppen van het tropisch regenwoud.

Naast deze unieke ligging én de uitstekende catering kunt u uw zakelijke congres, vergadering of symposium verrijken met inhoudelijke lezingen, workshops en rondleidingen over de fascinerende wereld van het dieren- en plantenrijk.

Nieuwsgierig?

www.safarimeetingcentre.nl/agri

Burgers Zoo

Midden in het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo ligt het Safari Meeting Centre, een modern congrescentrum voorzien van alle zakelijke faciliteiten. Aan de ene...

Lees verder »

Meer van Burgers Zoo

Meer artikelen van Burgers Zoo »

Artikelen over Burgers Zoo