'Minder doodliggers door biggennest'

Twee klimaatzones in de kraamstal en de jute doek. Twee elementen uit het Pro Dromi-concept die varkenshouder Jos Eeltink uit Ambt Delden toepast op zijn bedrijf.

%27Minder+doodliggers+door+biggennest%27
© Wageningen Universiteit

Eeltink en zijn medewerker Bart Jannink zijn lid van netwerk 'Pro Dromi Farmers'. Van daaruit deden ze op het eigen bedrijf ervaring op met vier Pro Dromi hokken.

Vooral het biggennest met het microklimaat voor de biggen sprak de mannen aan.

Microklimaat

In de conventionele kraamafdelingen maakten zij daarom in een hoek een afdak. Daar wordt het biggennest nagebootst. Onder de klep is de temperatuur 28 tot 30 graden. Dat wordt gestuurd via de vloerverwarming.

De biggen liggen er graag waardoor er minder doodliggers zijn. Doordat de omgevingstemperatuur van de zeug nu een tot twee graden lager is, zit de zeug beter in haar vel. Ze neemt meer voer op, heeft meer zog en blijft beter in conditie.

Hoger s

Bij de biggen leidt meer zog tot een hoger speengewicht. Het effect van de jutezak noemt Jannink ook verbluffend. De jutezak voldoet aan een van de basisbehoeftes van de zeug. Ze heeft nestbouwmateriaal en is daardoor rustiger rond het werpen.

Na het werpen belandt de jutezak in het biggennest. 'De biggen trekken ernaar toe', weet Jannink uit ervaring.

Pro Dromi Day 14 februari

Het onderzoek naar Pro Dromi is afgerond. Eeltink en Jannink spreken tijdens de Pro Dromidag op 14 februari in Burgers Zoo in Arnhem samen met de andere Pro Dromi Farmers. De studiedag is voor iedereen toegankelijk.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer