'Akkerbouw moet grip houden op eigen data'

Voor het verzamelen van gegevens om betere beslissingen te nemen en de bedrijfsvoering verder te optimaliseren kan de akkerbouwsector heel goed een datacoöperatie oprichten.

%27Akkerbouw+moet+grip+houden+op+eigen+data%27
© Nieuwe Oogst

Deze aanbeveling doet Harry Smit van RaboResearch in de Toekomstvisie Akkerbouw. Volgens de analist kan de akkerbouwsector met een datacoöperatie tegenwicht bieden aan grote multinationals die nu al investeren in het opbouwen van grote databases.

'Monsanto verdient nu bijvoorbeeld in de katoenteelt al via beslissingssystemen aan data die verzameld zijn via telers', vertelt Smit. 'Als sector kun je dat beter in eigen hand houden.'

Smit presenteerde dinsdag de toekomstvisie voor de akkerbouw die is opgesteld door analisten van de Rabobank in samenwerking met Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. Uit het rapport blijkt dat naast de beschikbaarheid van goede grond voor de sector het omgaan en beheren van data een belangrijke uitdaging is.

Kinderschoenen

'Het gebruik van data en het uitwisselen ervan staat nog in de kinderschoenen', benadrukt Smit. 'Geleidelijk zullen akkerbouwers steeds meer metingen verrichten op hun bedrijf en op basis daarvan beslissingen nemen. Door gegevens breder te delen is het mogelijk om beslisregels te ontwikkelen die teeltoptimalisatie tot op de vierkante meter mogelijk maken.'

Binnen een datacoöperatie kunnen leden volgens Smit afspreken over wie toegang krijgt tot de gegevens en onder welke voorwaarden. De coöperatie kan zich verder bezighouden met het vaststellen van standaarden en leden informeren over bijvoorbeeld de aanbodontwikkeling van een gewas.

Gedragscode

BO Akkerbouw heeft onlangs al het initiatief genomen tot een Gedragscode Datagebruik. Doel daarvan is dat er tussen akkerbouwers, toeleveranciers en afnemers duidelijke afspraken worden gemaakt over het gebruik van data en het optimaal benutten ervan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer