Boer lucht hart op Facebook over kapot bierblikje in wei

Melkveehouder Gouke Wilpstra uit Siegerswoude vond vorige week een kapot bierblikje in zijn grasland. Hij bedacht zich geen moment en plaatste de foto op Facebook.

'Wanneer restanten van het blikje in het voer komt, neemt een koe dat op met inwendige bloedingen als gevolg', geeft Wilpstra aan. Het bericht is meer dan duizend keer gedeeld.

Wilpstra was vorige week aan het mestinjecteren toen hij iets zag glinsteren in de zon. Hij stapte uit zijn trekker en zag een bierblikje in vier stukken.

'Ik heb het blikje bij elkaar geraapt en weggegooid. Ruim een jaar geleden heb ik al eens een koe met scherp in de maag door een dierenarts laten behandelen. De koe was wat suf. De dierenarts kreeg het metaalstuk met een magneet eruit. Deze koe heeft het overleefd, maar het kan ook verkeerd uitpakken.' Hij vond op internet een foto van een koe met een bloeding die hij bij zijn bericht postte. 'Deze foto geeft de ernst van de situatie goed aan.'

Gevolgen

Volgens de melkveehouder staan mensen er niet bij stil dat als ze een blikje weggooien, dat gevolgen kan hebben voor het vee. 'Ik wil mensen er op attenderen hun rotzooi mee te nemen. Ik hoop dat de mensen hierdoor logisch gaan nadenken.

Dat het bericht massaal werd gedeeld had Wilpstra niet verwacht. 'Kennelijk schudt het heel veel mensen wakker. Ik krijg vriendschapverzoeken van collega-boeren die ik niet ken.'

Vangnetten

Het leverde hem ook ruim dertig reacties op, met name van boeren die steun betuigen, maar ook van mensen die met ideeën komen. 'Zo tipte iemand mij vangnetten te plaatsen voor de blikjes. We hebben hier al vaker overleg over gehad met Plaatselijk Belang Siegerswoude.'

Er komen regelmatig fietsers en wandelaars voorbij die gaan picknicken bij het bankje, geeft hij op Facebook aan. 'Daar is geen afvalbak, dus belandt de rommel in de omgeving. Plaatselijk Belang wil hier geen afvalbak plaatsen omdat het bang is dat mensen hun vuilniszakken in de afvalbak stoppen.'

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 1°
  10 %
Meer weer