Food Valley wil levensvatbare agrarische sector

Regio Food Valley gaat gericht actie ondernemen om de primaire landbouw in de regio te ondersteunen. Hoe dat moet gebeuren, staat in het manifest van Salentein.

Food+Valley+wil+levensvatbare+agrarische+sector
© Pit

Dat manifest introduceerden LTO Noord Gelderse Vallei, andere ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden deze week.'Food Valley wil zich als proeftuin van de wereld manifesteren. Maar dat lukt alleen als er ook een levensvatbare agrarische sector in de regio blijft bestaan. Daar gaan we aan werken.' Met die woorden gaf wethouder Aart de Kruijf van gemeente Barneveld de kern van het manifest van Salentein weer.

Regio FoodValley is een samenwerkingsverband van acht gemeenten en sluit aan bij een initiatief dat eerder is genomen door kennisinstellingen en foodbedrijven. Samen willen ze de regio ontwikkelen tot hét agrofoodcentrum van Europa en de internationale topregio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding. En dat gaat dus niet zonder een financieel gezonde primaire sector.

Zorgen

Over dat laatste zijn zorgen, zo bleek tijdens de introductie van het manifest in Lunteren. 'Verschillende sectoren staan onder druk', aldus de Kruijf, die de fosfaatproblematiek, de verdergaande schaalvergroting, de prijsvorming en de dialoog met de maatschappij noemde.

Het manifest moet het tij keren en de agrarische sector naar een hoger plan tillen. Daarvoor zijn verschillende opties. 'Boeren moeten meer ruimte krijgen om te ondernemen', stelde wethouder Willemien Vreugdenhil van gemeente Ede. 'Het zou goed zijn wanneer het Rijk wat minder zou sturen en wanneer gemeenten een grotere zeggenschap over de landbouw kregen. Dan kun je voor maatwerk zorgen en ruimte geven aan ontwikkelingen die we in de regio wenselijk vinden.'

Vertrouwenspersoon

In het manifest worden verder zaken genoemd als delen van kennis, bouwen van netwerken en werken aan een beter begrip tussen boer en burger. Concretere instrumenten zijn kavelruil, de inzet van een gebiedsregisseur. Op korte termijn komt er een vertrouwenspersoon, die via keukentafelgesprekken met ondernemers helpt met het tijdig nemen van beslissingen.

Een stap in de goede richting is ook dat de afdeling Gelderse Vallei van LTO Noord sinds kort bestuurlijk vertegenwoordigd is in Food Valley. 'Broodnodig,' zegt voorzitter Feije Visscher, medeopsteller van het manifest. 'Als je het agrofoodcentrum van Europa wilt worden, moeten boeren meepraten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer