Uitloopkip heeft meer smaak

Vleeskuikens die overdag kunnen scharrelen onder struiken zijn lekkerder dan kippen die op stal zitten. Dat concludeert een team van Vlaamse en Wageningse onderzoekers.

Uitloopkip+heeft+meer+smaak
© Demeter

De onderzoekers vergeleken drie koppels van 200 vleeskuikens gedurende tien weken tot de slacht, meldt Resource, het magazine van Wageningen UR. De eerste groep kuikens zat permanent op stal, een tweede groep kreeg een uitloop naar een grasveld met schuilhokken en de derde groep kuikens kon naar een wilgenbosje met begroeiing.

De vleeskwaliteit van de uitloopkippen was duidelijk beter, stelden de onderzoekers vast. Het vlees van de uitloopkippen had een hogere pH-waarde dan de stalkippen, wat invloed heeft op het vochtgehalte van de kip.

Onverzadigde vetzuren

Verder waren de uitloopkippen door de beweging gespierder en minder zwaar dan de stalkippen. Bovendien hadden de uitloopkippen geler vlees en bleek de hoeveelheid onverzadigde vetzuren hoger bij de kippen met uitloop. Deze onverzadigde vetzuren zijn gezonder voor de mens dan verzadigde vetzuren.

Het vlees van uitloopkippen is malser, sappiger en minder draderig.

Een smaakpanel oordeelde dat het uitloopvlees malser, sappiger en minder draderig was. De uitloopkippen in het wilgenbosje kwamen steeds als beste uit te bus, de stalkippen als minst lekkere. De grasveldkippen scoorden ook goed, maar iets minder goed op smaak en gezondheid dan de 'boskippen'.

Vleeskippen

Het onderzoek omvatte twee rondes met 200 vleeskippen per systeem, dus in totaal 1200 kippen. Het betrof kippen van een langzaam groeiend ras die veel worden gehouden door biologische pluimveehouders in België en Frankrijk.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer