Rode kool verkoopt beter dan witte kool

De afzet van witte kool vanuit Nederland is dit seizoen flauw tot dusver. Rode kool daarentegen profiteert van tegenvallende opbrengsten in Duitsland en België.

Rode+kool+verkoopt+beter+dan+witte+kool
© Twan Wiermans

De markt voor witte kool in Nederland wordt gekenmerkt door een beperkt aanbod en een flauwe vraag. Tot vorige week werd voor de maatsortering met 36 kolen in 100 kilo ongeveer 20 cent per kilo betaald. De fijnere sorteringen brengen een paar centen per kilo meer op.

In een notitie over de markt van sluitkool schrijft telersvereniging Rodeko te verwachten dat het aanbod van witte of dene kool in de loop van januari zal toenemen. Maar het is volgens de vereniging dan wel hard nodig dat er meer leven in de markt komt om bij een grotere aanvoer de huidige prijs te handhaven.

2016

De gemiddelde opbrengsten per hectare voor witte kool waren afgelopen jaar wat lager dan in 2015. Over het algemeen gaan kooltelers ervan uit dat ze een goed te bewaren product in de bewaring hebben.

De markt voor witte kool in Nederland wordt gekenmerkt door een beperkt aanbod en een flauwe vraag

De uitgangssituatie op de markt voor witte kool was niet ideaal. Door een tegenvallende afzet gedurende het voorgaande seizoen werd tot eind augustus nog kool van oogst 2015 verkocht. Daardoor stond de prijs vanaf het begin onder druk.

In september werd de markt volgens Rodeko wat vriendelijker voor de vroege kool. Dat had te maken met een tegenvallende vroege oogst in omringende landen. Vanuit Nederland werd daardoor aardig verkocht naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Duitsland, Spanje en Italië.

Aflandperiode

Vooral voor de grovere koolmaten was in de aflandperiode de prijsvorming redelijk. Naar verhouding brachten de fijnere maten te weinig op. Dat kwam vooral omdat van het oogstgewas het aandeel kolen beneden 2 kilo groter was dan normaal.

De laatste periode ondervindt witte kool uit Nederland veel concurrentie van aanbod uit Polen. Poolse kooltelers hebben veel kilo's kunnen oogsten en deze kool wordt veelal voor een kleine prijs verkocht naar omliggende landen in het Oostblok. Meer vraag naar witte kool moet vooral uit West-Europa komen.

Boven verwachting

Ondanks een areaaluitbreiding met bijna 20 procent tot ruim 600 hectare verloopt de afzet van rode kool boven verwachting. Rodeko wijt ook dit aan lage opbrengsten in met name Duitsland en België. Sowieso lijkt de vraag naar rode kool de laatste twee tot drie jaar structureel toe te nemen. In de export worden de kolen uit Nederland goed gewaardeerd vanwege de kwaliteit en uniformiteit.

Het afzetseizoen voor rode kool startte overigens moeizaam. Aanvoer vanuit Spanje liep de vroege oogst uit ons land voor de voeten. De prijs voor de grovere rode kool zakte naar 20 cent per kilo in september. Vanaf november is er sprake van herstel vanwege een goede vraag vanuit Duitsland voor zowel de industriemarkt als verse markt.

Meer dan 50 cent per kilo

Voor de grovere rode kolen is de prijs inmiddels opgelopen tot 37 cent per kilo. De kolen van ongeveer 1,5 kilo leveren op dit moment meer dan 50 cent per kilo op.

Rodeko constateert dat er bij de export van sluitkool meer handel rechtstreeks plaatsvindt tussen Nederlandse exporteurs en buitenlandse retailorganisaties. De rol van de groothandel en de buitenlandse importeurs wordt daarmee kleiner.

Specifieke verpakking

Voor kooltelers die zelf hun product klaarmaken, betekent het dat er meer vraag is naar kool in specifieke verpakking. Het vraagt in de afzet meer flexibiliteit en capaciteit. Er is minder gelegenheid om op voorraad te werken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer