Wasbeer+rukt+op+in+Nederland
Nieuws
© Freelancer

Wasbeer rukt op in Nederland

De kans is groot dat de wasbeer zich in Nederland vestigt. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een lokaal gevestigde populatie, wordt roofdier wel al gesignaleerd.

Dat schrijven vier onderzoekers van Wageningen Environmental Research in hun rapport Onderzoek naar het voorkomen van de wasbeer in Nederland.

De wasbeer is een ongewenste soort, omdat de wasbeer drager kan zijn van de wasbeerrondworm. Deze worm is bij een besmetting ook voor de mens schadelijk. Ook richten ze schade aan in gebouwen, tuinen, fruitbomen en vuilnisbakken

Alleseters

De wasbeer komt van oorsprong uit Amerika en heeft zich in Europa gevestigd. Het roofdier komt voor in Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk. Hoewel wasberen alleseters zijn, eten ze veel vogels: eieren, kuikens en volwassen vogels, vooral watervogels.

Ook in Nederland wordt het dier af en toe gesignaleerd. Meestal gaat het om verkeersongelukken. Waar die dieren vandaan komen is niet duidelijk.

Populatie

In totaal zijn er in de periode 2009-2015 90 waarnemingen geregistreerd, waarvan 60 als zeker. De waarnemingen komen uit alle delen van het land, met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden.

Op basis van de meldingen kwamen uit het onderzoek twee locaties naar boven als mogelijke vestiging van een populatie: de omgeving van Doetinchem en de Dordtse Biesbosch. Mogelijk leven daar wel wasberen, maar er is geen sprake van een gevestigde populatie.

In Duitsland komen wasberen meer voor, ook in de grensstreek, al zijn de aantallen nog laag. Wel groeit de populatie hard: 12 tot 20 procent per jaar. De grootste populaties bevinden zich zo'n 100 tot 150 kilometer van de Nederlandse grens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  60 %
Meer weer