Verbod+op+houden+bijzondere+zoogdieren
© Rotterdam Zoo

Verbod op houden bijzondere zoogdieren

Het houden van wasberen, bergkangoeroes en andere bijzondere zoogdieren is vanaf 2014 verboden om dierenleed te verminderen en welzijnsschade te voorkomen. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris baseert zich op de zoogdierenlijst, die Wageningen UR heeft opgesteld op basis van onderzoek naar negentig zoogdieren. Op deze 'zwarte lijst' staan dieren die gevaarlijk zijn voor mensen, ziekten als SARS, rabies en scabies kunnen overdragen of niet tam zijn te maken.

Honden, katten, konijnen en landbouwdieren als koeien en varkens mogen wel door bedrijven of particulieren worden gehouden.

Voorwaarden

Voor een aantal dieren, zoals de fret of de woestijndwerghamster, heeft de Raad voor Dieraangelegenheden specifieke en strenge voorwaarden. Houders en handelaren moeten daar vanaf volgend jaar aan voldoen om een vergunning te krijgen.

'Uiteraard heeft iedereen de verantwoordelijkheid om zelf goed voor zijn dieren te zorgen', schrijft Dijksma. 'Maar het is nodig dat we grenzen stellen aan dieren die we wel en niet kunnen houden.'

Voor eigenaren van een dier dat vanaf 2014 niet meer is toegestaan, komt er een overgangsregeling.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer