Commissaris+van+de+Koning+wil+betere+agrarische+belangenbehartiging
Nieuws
© Eigen Foto

Commissaris van de Koning wil betere agrarische belangenbehartiging

De belangenbehartiging van de landbouwsector moet beter. Dat stelde Commissaris van de Koning (CvK) van Fryslân Joan Leemhuis vrijdagmiddag in haar nieuwjaarstoespraak.

'Betere belangenbehartiging op regionaal en landelijk niveau, door ondernemers en de overheid. Dat is een opgave voor 2017.

Wanneer dat niet lukt, pleit de Commissaris van de Koning voor een ministerie van landbouw. 'Als we dat niet op een andere manier beter kunnen regelen, zeg ik: laat het ministerie van Landbouw maar terugkeren.'

Alleen voor staan

Volgens Leemhuis hebben boeren het gevoel er soms letterlijk alleen voor te staan. 'Agrariërs vinden dat er te weinig oog is voor innovaties in de sector en voor het feit dat wordt meebewogen met maatschappelijke trends. Zij voelen een gebrek aan waardering voor hun bijdrage aan het beheer van natuur en landschap. Ze vinden dat de overheden te weinig kennis over de land- en tuinbouw hebben.'

'Tegelijkertijd zien zij dat, zoals in de gehele maatschappij, mensen zich minder binden aan organisaties. Het is dus soms moeilijk met een mond te spreken.'

Door het opheffen van productschappen en het Landbouwschap, het opgaan van het ministerie van Landbouw in dat van Economische Zaken maakt het volgens de Commissaris van de Koning 'lastig om binnen Nederland tot overeenstemming en een goede belangenbehartiging te komen'.

Jaloers

'Voorheen waren kennis en vertegenwoordiging beter geborgd via onder meer productschappen, het Landbouwschap en het ministerie van Landbouw. In het buitenland keken ze jaloers naar die gedegen constructie. Het was één van de steunpilaren van een toch al sterke sector.'

Het wegvallen van dit soort organisaties remt de vooruitgang, gaf Leemhuis haar toehoorders mee. 'Als de pootaardappelensector nu een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel wil invoeren, zeggen ze op juridische bezwaren bij het ministerie van Economische Zaken te stuiten. Ze missen de inhoudelijke toetsing die er voorheen wel was.'

Natuurlijk moeten ondernemers zelf ook aan de slag en niet afwachten, zei de bestuurder. 'Dat besef is er bij de sector echt ook. De handen ineen slaan en kijken hoe we samen de positie van de landen tuinbouw weer versterken.'

De vorming van een nieuw kabinet biedt hiervoor een uitgelezen kans om de landbouwsector en belangenbehartiging te versterken, stelde Leemhuis.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer