LTO steunt voorstel uiterste betaaltermijn

LTO Nederland is in principe positief over het wetsvoorstel voor een uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen. Tijdig betalen is een kwestie van netjes zaken doen, aldus de belangenorganisatie.

In maart 2013 werd een Europese richtlijn van kracht, dit een maximum betalingstermijn van 30 dagen voorschrijft. Deze richtlijn geldt voor overheden, bedrijven en non-profijtorganisaties.

LTO Nederland constateert dat de richtlijn in de praktijk niet tot veranderingen heeft geleid. Ondernemers die wachten op hun geld voor geleverde producten en diensten, moeten zelf de betaling afdwingen bij de rechter. Zeker als het gaat om een afspraak tussen een kleine leverancier en een grote afnemer, is dat geen aantrekkelijke optie. De leverancier is in veel gevallen sterk afhankelijk van de afnemer.

De richtlijn biedt volgens LTO alle ruimte om toch pas na 30 dagen, en zelfs na 60 dagen te betalen. Een stok achter de deur ontbreekt. Daarbij benadrukt LTO wel dat voorkomen moet worden dat door dit wetsvoorstel, 60 dagen de norm wordt.

Negatieve uitwerking

Het niet tijdig betalen heeft een negatieve uitwerking op de liquiditeit van boeren en tuinders en hun coöperaties. Dit ondermijnt hun inkomenspositie en het concurrentie-vermogen en het heeft een negatieve invloed op de toegang tot financiering.

Recent heeft de Taskforce Agromarkten onder leiding van Cees Veerman in opdracht van de Europese Commissie een advies heeft geschreven over het structureel verbeteren van de inkomenspositie van boeren en tuinders in de keten. Ook in dit advies wordt gepleit voor een betalingstermijn die niet langer is dan 30 dagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer