Aantal concepten voor buitenvarkens groeit

Buitenvarkens zijn dieren die vrij rondlopen binnen omheinde terreinen zoals akkers, weilanden, heidevelden of bossen. Het aantal concepten met buitenvarkens in Nederland neemt de laatste tijd snel toe. Een ruwe schatting wijst uit dat zo'n vijftig varkenshouders erover nadenken of ermee bezig zijn.

Hoe groot is de categorie buitenvarkens?

De diverse concepten met buitenvarkens verschillen enorm in omvang: van slechts enkele varkens tot tientallen dieren. Een grove schatting komt uit rond de driehonderd zeugen met het bijbehorende aantal vleesvarkens. Voorbeelden van die concepten zijn Sanders Hof, Buitengewone Varkens, De Woeste Grond, Veldvarkens en Weidevarkens. Maar ook bij gangbare varkensbedrijven zoals de Elfra Hoeve in Achtmaal en Piggy's Palace in Bathmen lopen varkens buiten. De prijs van vlees van buitenvarkens ligt vrij hoog. Het is een nichemarkt, maar wel één met ontwikkelmogelijkheden.

Vallen buitenvarkens onder regels?

Alle varkens moeten geregistreerd zijn en een oormerk dragen. Iedere houder van een of meer varkens moet een UBN-nummer aanvragen en melding maken van dierverplaatsingen en als een varken dood is. Verder moeten houders van varkens voldoen aan bouwvoorschriften, milieuregels en wetgeving op het gebied van voedselveiligheid.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Buitenvarkens kunnen het imago van de varkenshouderij verbeteren omdat burgers vaak enthousiast reageren op varkens in de open lucht. Bovendien leveren ze onderscheidend varkensvlees op met een positief verhaal. De vrees van de gangbare varkenshouderij, dus een nadeel, is dat burgers het liefst alle varkens buiten wil hebben.

Is er een risico voor de humane gezondheid?

Buitenvarkens kunnen darmziekten als salmonella, campylobacter, E.coli of yersinia rechtstreeks overdragen op de mens. Daarnaast kan zo'n varken toxoplasmose, vossenlintworm of trichinella overbrengen. Slagers en leveranciers moeten daarom strikt letten op de voedselveiligheid: de consument goed voorlichten en met name zwangere vrouwen wijzen op mogelijke gevaren.

En voor de diergezondheid?

Het grootste risico is dat buitenvarkens 'besmette' voedselresten van burgers krijgen. De houders van buitenvarkens moeten burgers hiervoor waarschuwen. Via voedselresten kunnen veewetziekten als Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest en mond-en-klauwzeer in Nederland worden geïntroduceerd. Ook het contact met wilde zwijnen is een risico op binnenhalen van dierziekten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer