Groei in aantal buitenvarkens

Er zijn steeds meer varkenshouders die buitenvarkens houden. Het afgelopen jaar kwamen er zeker een 25 nieuwe initiatieven bij.

Groei+in+aantal+buitenvarkens
© Jos Thelosen

In tegenstelling tot tien jaar geleden hebben de ondernemers die met buitenvarkens beginnen de afzet goed geregeld.

'Ze werken vanaf de andere kant en hebben eerst hun afzet lokaal of regionaal goed geregeld. Op dit moment raken ze hun varkens gemakkelijk kwijt', geeft Achim Tijkorte van Reudink Biologische Voeders aan.

Ook in Duitsland

Kenmerkend voor buitenvarkens is, dat het gaat om kleinschalige initiatieven. Ze zijn allemaal grondgebonden en het betreft zowel gangbare als biologische bedrijven.

Tijkorte, die ook veel in Duitsland is, ziet daar eenzelfde ontwikkeling van een forse toename van kleinschalige initiatieven met buitenvarkens.

Ruwvoer

Buitenvarkens krijgen ruwvoer en de houderij wordt sterk bepaald door het weer. 'Buitenvarkens voeren vraagt daarom extra aandacht', stelt Tijkorte.

Het voer bestaat uit groenteafval, regionaal geteeld graan, gras en krachtvoer. Speciaal voor buitenvarkens maakt Reudink een 15 millimeter brok die al wroetend wordt gevreten.

Nieuwe initiatieven

VarkensNet organiseerde in 2012 en 2013 in Noord- en Zuid-Nederland een netwerk Buitenvarkens. Daaruit zijn ook nieuwe initiatieven gerold, geeft Gerdien Kleijer van LTO Noord Projecten aan.

'Een aantal daarvan zit bij elkaar aan tafel. Dat biedt de mogelijkheid om elkaars pieken en dalen op te vangen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer