Eerlijke prijzen voor eerlijke producten

Een eerlijke prijs voor een eerlijk product, is iets wat boeren te vaak niet krijgen. De waardeverdeling in de keten moet beter.

Eerlijke+prijzen+voor+eerlijke+producten
© Archief

Voor de Landbouwcommissie in het Europees Parlement (EP) staan twee sporen hoog op de agenda: aanpakken van oneerlijke handelspraktijken en verbeteren van de onderhandelingspositie van boeren door ruimte in het mededingingsbeleid.

In een resolutie eerder dit jaar vroeg het EP om kaderwetgeving om oneerlijke handelspraktijken aan te pakken. Met het Europese vrijwillige initiatief konden de boerenorganisaties onvoldoende uit de voeten omdat de retailorganisaties eenzijdig de handhaving van de code van goede praktijken bepaalden.

De noodzaak voor wetgeving werd onderstreept door de Britse ombudsvrouw, Grocery Code Adjudicator Christine Tacon, toen zij dit najaar haar ervaringen deelde in onze politieke fractie (ECR). In het Verenigd Koninkrijk stapten ze over van een vrijwillige code naar wetgeving. Enkele jaren later werd daar Tacon als onafhankelijke ombudsvrouw op gezet en weer enkele jaren later kreeg zij de bevoegdheid sancties uit te delen. Nu pas werkt het.

Rapport Veerman

Reikhalzend keek de Landbouwcommissie dan ook uit naar het rapport van de Agricultural Markets Task Force onder leiding van oud-minister Cees Veerman. Krachtig concludeert het rapport dat het tijd is voor kaderwetgeving inzake oneerlijke praktijken en onafhankelijke handhaving. Opmerkelijk detail is overigens dat één lid van de taskforce liet optekenen die conclusie niet te onderschrijven - de plaatsvervangend ceo van de Carrefour Group.

Diepere oorzaak van de oneerlijke waardeverdeling is de ongelijke onderhandelingspositie waarin boeren vaak zitten. De taskforce roept onder meer op tot een algehele uitzondering van het kartelverbod voor producentenorganisaties. In de afgelopen maanden bereidde ook de EP-landbouwcommissie een opinie voor over het mededingingsbeleid. Met de Kip van Morgen in gedachten heb ik daarin ook opgeroepen tot duidelijkheid voor duurzaamheidsafspraken.

Prioriteit

Het momentum is er om daadwerkelijk stappen te zetten naar een eerlijke prijzen. Laat de commissie daar vooral een prioriteit van maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer