Op koers?

Deze week was Eurocommissaris Phil Hogan in de EP-landbouwcommissie voor de gestructureerde dialoog. Een korte reflectie op een jaarlijks terugkerend overleg, waarin dit jaar de crisis in de zuivel- en varkenssector de boventoon voerde.

Op+koers%3F
© Nieuwe Oogst

Hogan werd verweten niet genoeg te doen om de crisis op te lossen. Het feit dat acht lidstaten hun deel van de 500 miljoen euro crisissteun nog steeds niet hebben uitgegeven, benadrukte hij meermaals bij het afwimpelen van de roep om meer steun.

De Eurocommissaris wees liever op de mogelijkheid voor zuivelproducenten om tijdelijk kartels te vormen (artikel 222) om zo de waardeverdeling in de keten beter in balans te krijgen.

Goede zaak

Alhoewel het succes in de praktijk nog moet blijken, is het een goede zaak dat de mogelijkheid producenten nu in ieder geval ter beschikking staat, zonder problemen met de mededingingsautoriteiten.

Voor wat betreft de exportcijfers benadrukte Hogan de stijgende lijn. Mooi, maar hoe zit het met heropening van de Russische markt? Redelijk onomwonden meldde de Eurocommissaris dat de Russische president Vladimir Poetin nog geen aanstalten maakt en 'it takes two to tango'.

TTIP

Ook had de landbouwcommissie volop vragen rondom TTIP en Mercosur. Zorgwekkend genoeg meldde Hogan hier dat de Verenigde Staten niet willen praten over het wegnemen van sanitaire en fytosanitaire handelsbarrières. Het moge toch duidelijk zijn dat dit niet samen kan gaan met vrijhandelsafspraken.

Een positievere noot in het overleg vormde de vereenvoudiging van het beleid. Althans, positief dat Hogan de vereenvoudiging ter hand neemt.

3.300 voorstellen

Uiteraard jammer dat het zo hard nodig is. Maar liefst 3.300 voorstellen werden ingediend om de vergroeningsmaatregelen te vereenvoudigen, waarvan 80 procent uit de sector.

In een tijd van crisis wordt eens te meer duidelijk dat beleid 'lean and mean' moet zijn. Doeltreffend, efficiënt, zonder toeters en bellen. Het is te wensen dat de Europese Commissie en medewetgevers dit meer indachtig zijn bij het maken van beleid. Dat zou naderhand een hoop vereenvoudigingsvoorstellen schelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer