Brug slaan tussen beleid en praktijk

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Bas Belder, lid van het Europees Parlement voor ChristenUnie-SGP. Hij is plaatsvervangend lid van de landbouwcommissie van het EP.

Brug+slaan+tussen+beleid+en+praktijk
© SGP

De eerste schetsen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbouwbeleid (GLB) na 2020 staan al weer op papier. In Nederland is er in ieder geval genoeg 'food for thought' met de discussiepaper van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en het LEI-rapport van dit voorjaar.

Aan het begin van de zomer had ik het genoegen deel te mogen nemen aan de Heikantse Landbouwtop. Dank aan provincie Zeeland voor de organisatie van deze rondetafelbijeenkomst met sector, overheden en wetenschap. Zeer nuttig om vrijuit met elkaar te spreken over uitdagingen en kansen. Met elkaar moeten we immers de brug slaan tussen beleid en praktijk. De vragen en overwegingen die ik in Heikant op tafel heb gelegd, leg ik ook graag hier neer als 'food for thought'.

Duurzame innovatie

Is het een idee om duurzame innovatie hoofdthema te maken in de komende beleidshervorming? In de vorige hervormingsronde koos de Europese Commissie vergroening als hoofdthema, een keus die uitmondde in een wirwar aan gedetailleerde regels in pijler 1 die hun doel voorbijschieten. De focus in het beleid verleggen naar duurzame innovatie in plaats van de huidige vergroeningsmaatregelen biedt mogelijk het gewenste bredere perspectief.

Zou het eigenlijk niet beter zijn - voor alle betrokkenen - om vergroening terug te plaatsen van pijler 1 naar pijler 2? In de tweede pijler was en is immers meer maatwerk mogelijk, passend bij de zeer diverse omstandigheden per regio en bedrijf. Dit levert doelgerichtere projecten op en enthousiasme onder de boeren die kiezen voor deelname.

Risicomanagement

Laatste punt is risicomanagement, bijvoorbeeld via termijnmarkten. Welke rol kan het GLB hierin spelen? Het stimuleren van de benodigde participatiegraad tijdens de opstart? In het Europees Parlement staat het onderwerp steeds meer in de belangstelling. Zo deelde het Ierse FCStone reeds meerdere malen zijn succesvolle ervaringen met zuivel, waarbij scherpe pieken en dalen in de winst worden afgedekt en de gemiddelde winst vergelijkbaar blijft. Ik kijk met veel interesse naar nadere analyses vanuit Nederlands perspectief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer