Vanwaar een legitimiteitsprobleem?

Vanwaar+een+legitimiteitsprobleem%3F
© Nieuwe Oogst

Hoe ziet de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) eruit? De fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees Parlement dacht er deze week over na met experts namens de Europese Commissie, het Nederlands voorzitterschap en de sector.
Er zal sprake zijn van een drietrapsraket die bestaat uit achtereenvolgens vereenvoudiging op de korte termijn, de midtermreview in 2017 en het GLB na 2020. Daar waar het voorheen nog de vraag was of de Europese Commissie de bezem grondig zou hanteren met de midtermreview, wordt nu steeds duidelijker dat de Commissie niet aan het wetgevingskader zelf wil komen.
Deze intentie wordt verdedigd met het argument dat bij de sector en overheidsinstanties 'hervormingsmoeheid' is opgetreden. Zo'n hervormingsmoeheid kunnen we ons goed voorstellen, maar het mag geen excuus zijn om de rekening van onpraktisch beleid onnodig lang bij de sector te laten liggen.
Wij vragen dan ook van de Europese Commissie dat tenminste binnen de bestaande kaders de rek en ruimte maximaal worden benut. Bij deze ook een oproep aan agrarisch Nederland om mee te doen aan de digitale enquête van de Commissie en duidelijk aan te geven tegen welke zaken u aanloopt. Meedoen kan nog tot komende maandag.
Terloops merkten de beleidsmakers op dat het GLB te kampen heeft met een legitimiteitsprobleem bij het bredere publiek. Dit hoor je vaker bij beleidsmakers en het is meestal de opmaat naar verdere complicatie van beleid. Maar is het wel waar dat de maatschappij de waarde van het GLB niet meer in zou zien?
De Eurobarometer van begin 2016 geeft aan dat maar liefst 94 procent van de Europeanen de landbouw belangrijk vindt voor de toekomst. En wat wordt door het publiek beschouwd als belangrijkste doel van het GLB? Juist, het verzekeren van de productie van gezond en veilig voedsel. Laten beleidsmakers daar het landbouwbeleid dan ook in de toekomst op inrichten in plaats van te anticiperen op een legitimiteitsprobleem dat tussen hun eigen oren zit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer