Winst+Rijk+Zwaan+bedraagt+72+miljoen+euro
Nieuws
© Rijk Zwaan

Winst Rijk Zwaan bedraagt 72 miljoen euro

Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel heeft in het boekjaar 2015/2016 een netto omzet gerealiseerd van 388 miljoen euro. De winst was 72 miljoen euro.

Dit is 14 procent hoger dan vorig boekjaar. Rijk Zwaan blijft kiezen voor een autonome groeistrategie, zegt het familiebedrijf uit De Lier. 'Daarmee kunnen we concurreren met beursgenoteerde multinationals en tegelijk haar medewerkers een prettige en duurzame baan blijven bieden.'

De groei van Rijk Zwaan vond plaats in nagenoeg alle gewassen en bijna alle landen waar het bedrijf actief is. De omzetstijging is mede het gevolg van de wereldwijd groeiende behoefte aan hoogwaardige groentezaden. Rijk Zwaan ontwikkelt rassen voor 25 verschillende groentegewassen en verkoopt hiervan de zaden in meer dan 100 landen. In Griekenland werd het afgelopen boekjaar een nieuwe dochteronderneming opgericht: Rijk Zwaan Hellas.

Onderzoek en ontwikkeling

Het bedrijfsresultaat over het boekjaar 2015/2016 bedroeg 85 miljoen euro en de nettowinst kwam uit op 72 miljoen euro. In het afgelopen jaar is ongeveer 120 miljoen euro besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Dat is zo'n 30 procent van de omzet. Een belangrijk deel van deze bestedingen vond plaats in Nederland.

De grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn mede mogelijk dankzij innovatiesubsidies in Nederland, Frankrijk en Spanje en zijn gericht op een snellere ontwikkeling van verbeterde groenterassen. Rijk Zwaan werkt onder meer aan verhoging van productie, verbeterde weerstand tegen ziektes en plagen, een goede verwerkbaarheid en een nog betere smaak. Het bedrijf brengt geen rassen op de markt die tot stand gekomen zijn met genetische modificatie.

Nieuwe medewerkers

De primaire doelstelling van Rijk Zwaan is medewerkers een prettige en duurzame baan bieden. Na een grondige selectieprocedure biedt het bedrijf alle medewerkers direct een vast contract aan. In boekjaar 2015/2016 werden 129 nieuwe medewerkers (FTE) aangenomen, waarvan 58 in Nederland. In de komende vijf jaar verwacht Rijk Zwaan ongeveer 1.500 nieuwe medewerkers aan te nemen, waarvan ongeveer 500 in Nederland.

Rijk Zwaan denkt dat de vraag naar hoogwaardige groentezaden blijft toenemen, mede door de wereldwijde bevolkingstoename. Om hier op in te spelen en haar marktpositie verder te versterken blijft Rijk Zwaan de komende jaren fors investeren. Het komende boekjaar zal met name worden geïnvesteerd in laboratoria, kantoren, kassen en machines. Voor de komende vijf jaar bedragen de geplande investeringen 250 miljoen euro, waarvan circa 150 miljoen in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer